Топ 5 на диетите, които ваят талията и подмладяват лицето

Топ 5 на диетите, които ваят талията и подмладяват лицето | StandartNews.com

 

Зехтинът топи килца и бръчки

Тестото е ад за кожата, доматите са щит срещу слънцето

Да стопим дупето, но пък да съсипем лицето си - такъв риск крие всяка диета, предупреждават докторите. Затова от американското сп. Health са направили класация на режимите, които се отразяват добре не само на талията, но и на кожата. Ето какво трябва да похапвате, за да стопите мазнинките и бръчките едновременно.

1. Хубост по средиземноморски

Риба, зеленчуци, зехтин и плодове - това са основните продукти, които включва средиземноморската диета. Освен че са много вкусни, според скорошно италианско проучване предпазват от рак на кожата. Чрез консумация на риба си набавяме Омега-3 мастни киселини, които поддържат здравината на клетъчните мембрани и укрепват имунната система. Зехтинът, доматите и червеното вино са богати на антиоксиданти, които пречистват организма, като неутрализират вредният ефект от окислителните реакции вътре в клетките. По този начин те ни защитават от опасното въздействие на слънцето върху кожата и забавят стареенето й, категорични са докторите.

2. Ленено семе за разкош

Не поемате месо и други животински продукти? Тогава вероятно хапвате повече зеленчуци и зърнени храни - а ето и добрата новина: това е полезно за вашата кожа. Антиоксидантите в тези продукти унищожават свободните радикали в организма, като по този начин предотвратяват появата на бръчки и петна по кожата на лицето. Обикновено храните, които включват вегетарианските диети, са бедни на мазнини. Затова е добре да поемате ленено семе, зехтин и шафран, които се грижат за хидратацията на кожата и я правят по-сияйна и мека, споделя американският дерматолог д-р Лесли Бауман.

3. Крехко, не тлъсто

Ако намалите консумацията на тестени изделия, ще свалите и нивото на стресовия хормон кортизол в кръвта ви, твърди дерматоложката д-р Франческа Фуско. Освен че са богати на антиоксиданти, зеленчуците, зърнените храни и крехкото месо съдържат и много цинк и протеин. Но внимавайте с тлъстите и с червените мръвки. "Поемането на прекалено много животинска мазнина повишава произвеждането на свободни радикали в организма, които пречат на нормалното функциониране на клетките", обяснява дерматологът д-р Лиса Айран. Пийте и повече вода, защото кожата се нуждае от хидратация.

4. Мазно и полезно

Да намалите наситените мазнини се отразява добре на сърцето и на талията. Храните с ниско съдържание на мазнини обаче също възпрепятстват произвеждането на свободните радикали, които могат да увредят кожата. Кожата се нуждае от известно количество мазнини, особено от тези на зехтина и ядките. Те помагат на кожата да абсорбира антиоксидантите и витамините, които поемаме, и заздравява епидермиса на кожата, като я прави по-еластична. "Трябва поне 20% от калориите, които поемате, да идват от мазнини, особено от ненаситените", съветва дерматологът Шерил Карчър. Търсете ги в ядките, авокадото и зехтина, които поддържат клетъчните мембрани на кожата здрави.

5. Въглехидратите не са грях

Храните, богати на въглехидрати, са основен източник на енергия за клетъчния метаболизъм. Някои от тях са полезни и имат благотворен ефект върху отслабването. Те влизат в съдържанието на бобовите култури, броколите, зелената салата, спанака, зелето, цитрусовите плодове, прасковите. Организмът ги разгражда бавно и това създава усещане за ситост. Така не е нужно постоянно да се тъпчем със сладко, което вреди на кожата и застрашава от диабет. Богати са на Омега-3 мастни киселини и също пазят клетъчните мембрани на кожата, обясняват докторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай