Сладоледът лекувал императори

Сладоледът лекувал императори | StandartNews.com

Десертът на 5000 години може да се приготви лесно у домаНай-разхлаждащият десерт за лятото, сладоледът, изобщо не е изобретение на модерната цивилизация. Колкото и да не е за вярване, но той се приготвя от 5000 години. Родината му е древният Китай, където само императорите са могли да му се радват, а според някои те го използвали дори и като лек. Технологията им била много проста - смесвали сняг, донасян от планините, с плодов сок или парчета плодове. Според мита рецептите и начините на съхранение били държани в тайна, която била разсекретена едва през ХI век. И както станало с хартията, чиято рецепта също се пазела в тайна, така и сладоледът стигнал до Европа чрез арабите. Китайците ги научили да смесват плодови сиропи със сняг.

Римският император Нерон изпращал през 62 г. от н.е. робите си в планините, за да донесат сняг и лед, в които готвачите слагали нектар, плодове и мед, а за да се съхрани сместа по-дълго време, наредил да се построят специални студени стаи под императорския дворец. Марко Поло (1254-1324) също пренесъл от Китай в Италия рецепти на плодов сладолед, които му били подарени от монголски хан, а блюдото много наподобявало шербет. То моментално влязло в менютата на италианските аристократи. Рецептите за приготвяне на сладоледа били дълго време пазени в тайна, а придворните готвачи давали обет за мълчание за всичко, свързано с приготвянето му. Когато Мария Медичи се омъжва през 1533 г. за френския крал Анри II, тя взима със себе си от Италия рецептата за правене на замразено мляко. От този момент нататък всички готвачи във Франция започнали да го майсторят. И така първият град, в който започнали да произвеждат и продават сладолед, бил Париж. Това се случило през 1676 година, когато 250 парижки сладкари се обединили и създали корпорация за производство на сладолед, но официалната рецепта за приготвяне на сладолед все още се смятала за държавна тайна.

Днес мераклиите могат да си приготвят това лакомство и у дома само ако желаят. Рецептите не са сложни, а можете да минете и без популярните напоследък машини за сладолед, а да използвате домашните съдове и фризера. Най-елементарните рецепти са със сладкарска сметана и плодове, които се смесват и замразяват. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай