Синът на поп звезда е запален байкър

Мартин Бочуков всеки уикенд катери планините с колелото, кара и мотор

Синът на поп звезда е запален байкър | StandartNews.com

София. 17-годишният Мартин Бочуков се състезава наравно с мъжете. Показва завидна скорост по опасните трасета и втора година е в националния отбор по планинско колоездене. В спускането сред връстниците си у нас няма равен. Младата ни надежда в този спорт на екстремни усещания е син на най-чувствената и нежна певица на родната сцена Нели Рангелова. Заради Марти тя загърбва сценичната суета и се приобщава към семейството на байкърите.

"Може да е странно за някои, но в дъжд, сняг, студ тя е в планината с мен. Идва на всичките ми състезания. Даже се качва на старта, въпреки че се страхува от лифтове", разказва младият шампион. Мартин обаче определено сам чертае своя път и не иска да свързват успехите му с известността на своята майка. Затова и тренира здраво, спазва строг режим, внимава с какво се храни и се старае да бъде професионалист. Подготвя се по всички байкпаркове в страната - на Витоша, Боровец, Пампорово, Сопот. Всяка събота и неделя е по планините. Сам следва упражнения и програми. Сам си е треньор. Но има и едно голямо "но". Важна роля да тръгне по пътя на този спорт играе баща му Георги. "Трябва да му благодаря. Той отделя много време за мен. Ходи по трасетата, помага ми, засича времената ми. Той е в основата на на моята мотивация", споделя Мартин.

Таткото първи качва невръстния Бочуков на колело. "Здраво ме пришпори, както винаги, и ме научи", спомня си младият спортист. Случката е в Монтана, където минават много години от детството му. Основен "подстрекател" за състезанията с колело отново е баща му. "Каза ми "Трябва да те запишем". Отидох, станах 20-ти от 50 човека, а бях карал 2 месеца, и оттогава не съм спирал. Страшно се запалих", разказва още Марти. Изобщо Бочуков-старши, който е бивш лекоатлет, го пали по моторните спортове. Марти има и кросов мотор, с който тренира. "Много ми помага за колоезденето, защото свикваш със 110-килограмова машина и след това е по-лесно с колелото, което е около 17 килограма. Карам мотора с приятели, но за следващия сезон здраво ще се подготвям с него. Ще редувам една седмица мотокрос, една байк", заканва се Мартин.

Иначе тренировките през уикенда започват сутрин в 9,00 ч., обикновено на Витоша. Качва се на лифта и започва със спусканията. Набляга на конкретни елементи в зависимост от условията на трасето. "Накрая обикновено пускам цялата газ", признава си Бочуков. Спортът и училището поглъщат цялото му време. Учи в Италианския лицей, който е на 15 км от дома му.

След час и половина лашкане с автобуса се прибира чак към четири следобяд. Ляга си в 22,00 ч, когато мнозина от връстниците му тепърва тръгват по дискотеки и купони. "Но всеки избира пътя си. Моят е спортът. Преследвам целите си, защото имам амбиции и това, с което се занимавам вече далеч не е само хоби за мен", казва категорично байкърът. Надява се в България да се отворят нови хоризонти за неговия спорт и той да претърпи сериозно развитие. Такова, каквото би получил в чужбина. Там, накъдето поглежда вече с едното око. За да прогресира са нужни сериозни спонсори. Едно състезание навън излиза разход от 5000-6000 лв. за седмица. Засега го финансират родителите му. Иначе колелото му е на българската фирма "RAM", в чийто отбор е тази година. "Поне за части не се притеснявам. От тима също много ми помагат. Понякога най-малкото падане излиза 100-200 лв. Гумите са доста скъпи, колкото за кола", разказва Марто.

В момента разполага с два велосипеда за спускане и тренировка. Не си позволява много лудости. С времето кара все по-бързо и уверено. Досега се е разминавал само със сътресения и ожулвания. По-сериозна контузия получи преди броени дни на европейското първенство в Пампорово, където контузи ръката си и още ходи с шина.
Рискът от падане по неравните терени в неговия спорт е голям и най-малкото невнимание може да те изкара от строя за месеци. Затова и Нели Рангелова като майка винаги се притеснява. "Съветва ме да карам внимателно. Окуражава ме, че всичко ще е наред. Състезанията са в гора и от финала, където ме чака, не се вижда голяма част от трасето, освен 200-300 метра. При скорост 50 км/ч дърветата са на метър от теб и се получават всякакви ситуации. Казва ми, че като ме види, веднага се успокоява. Но когато съм в гората, адски се притеснява", споделя родният талант. Популярната ни певица никога не го спирала да следва мечтите си. А за музика пък не е ставало и въпрос. Марти признава, че въобще не е музикален. И дори първата му двойка е по музика.

"Не си бях научил някакъв урок. Майка ми много се изненада, но не ми се скара", спомня си синът на попзвездата ни, който слуша, всичко, което "му хване ухото". "Винаги съм смятал, че трябва сам да пробивам в живота и да не се възползвам от нейната слава", категоричен е Мартин.

Затова и се гордее с постиженията си, плод на много труд и старание. А пробивът му в планинското колоездене е забележим. На последната Балканиада талантът ни в спускането се класира четвърти при мъжете. И както вече ни каза, въобще и не мисли да спира, а да продължава да следва смелите си мечти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай