Силната вяра зад нестинарството

Силната вяра зад нестинарството | StandartNews.com

София. "По-голяма част от учените и специалистите, които са се занимавали с нестинарството, споделят тезата, че причина за психическото състояние на нестинарите, или т.нар. прихващане е силната вяра/общуване със светците, природата и звука, който издават тъпанът и гайдата". Това каза пред „Фокус" Диана Стоянова, докторант в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).

В с. Българи голяма част от наследниците на нестинарите казват, че прихващането е вид болест и казват „Болестта я хвана". Наследниците казват, че на някогашните нестинарки им е тежало много, изпивали са страхопочитание към светците. Има догадки за това какво са виждали, посочи Стоянова. Тя обясни, че когато наближи „Костадинският" месец (май месец) на нестинарките спира да им се работи, променят цвета на кожата си - изглеждат като болни, не говорят много. Единственото нещо, което са правили, е да ходят по аязмите и да палят свещи, а вечерно време започвали да вафкат (викат) до припадък.

„Обществото към днешна дата не е готово, чувайки за психично разстройство да си представи нещо различно, което наистина се случва с психическото състояние на нестинарите, а по-скоро би го възприело, все едно че тези хора са луди. Тези, които са възпитавани в патриархални семейства, уважават празниците, ходят на църква, същото, което правят нестинарите и близките им. Но в мига, в който нестинарите влязат в огъня, обществото реагира по особен начин. Може би, защото е трудно да се приеме фактът, че влизат в огъня и нямат поражения след това, че видимо състоянието им е различно от това на останалите хора на този ден. Друга причина е, че корените на нестинарството се търсят в древността, в което няма нищо лошо, тъй като голяма част от тях са наистина такива", каза още Диана Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай