Силен вятър подплаши хвърчилата край Шабла

В събота бризът бе мечта, в неделя времето провали шоуто

Силен вятър подплаши хвърчилата край Шабла | StandartNews.com

Добрич. Есента е време за хвърчила, въпреки че у нас малцина се отдават на това позабравено удоволствие. За трета поредна година Шабла приюти майсторите на хвърчилото недалеч от най-стария ни морски фар. През уикенда крайбрежната ивица събра малки и големи на Фестивала на хвърчилата. Още от сутринта в събота равнинният бряг в местността, която шабленци наричат Малкото море заради плиткостта на водата и минизаливчетата, започна да се изпълва с автомобили.

Турците се оказаха най-големите майстори на хвърчилото. Клуб с над 1000 членове, пристигнал от южната ни съседка, стана първенец край Шабла. Огромните турски хвърчила - мечета, колело и други причудливи фигури, предизвикваха всеобщото удивление по време на двудневния фест. Българското дружество за защита на птиците отличи клуба с грамоти, наградиха ги също с раници и бинокли.

За жалост силният вятър в неделя попречи на заплануваното шоу. Заради него малките хвърчила

нямаше как да бъдат вдигнати във въздуха

и това провали предварително планираната надпревара. Но пък участниците се забавляваха с богатата програма - изпълненията на детски музикални и театрални школи, страхотния концерт на Искрен Пецов. Общо четири големи клуба - два от страната и по един от Румъния и Турция, участваха в третото издание на феста.
Съботата обаче бе рай за любителите на красивата атракция - майстори от различни възрасти разпъваха и вдигаха високо в небето своите хвърчила. Стефка Габрова сподели пред "Стандарт", че не е пропуснала нито едно от изданията на феста. "Аз съм учителка в ОУ "Йордан Йовков" в Каварна и идваме заедно с децата от нашия екоклуб. На всички много им харесва, това е голяма емоция за тях" - сподели Стефка, докато управляваше ловко своето хвърчило. "Връща ме в детството. Това е изключително приятно и емоционално забавление", допълва тя. На поляната срещаме и 11-годишната Симона. "Не е трудно да държиш хвърчилото високо във въздуха. Приятно е и съм тук за втори път" - казва момичето. Заради позирането пред обектива изпуска наблюдението на пъстроцветното си хвърчило. То стремглаво полита към земята, а тя сръчно започва да навива канапчето, за да скъси разстоянието и отново да вдигне птицата си високо в небето.

Истинско възхищение сред публиката буди сивосиньо хвърчило, което се управлява от Пешо. Той е от Пловдив и идва за първи път на феста. "Харесвам хвърчилата. Забавлението е релакс и хоби за мен. В града не можеш да го практикуваш често, защото няма толкова свободно място", казва Пешо, докато изключително майсторски подръпва ту дясната, ту лявата връв. А

сивосинята му птица прави невероятни лупинги

завои и пируети на небесния фон.
Тези, които идват не за първи път, носят вече готови хвърчила, а "новаците" имат възможност сами да си изработят играчката под вещото ръководство на специалисти. Майсторенето става в една от множеството работилници, разпънали шатри на поляната. Освен работилница за хвърчила има и такава за фигури от глина, друга е за декорация и фигурки от естествени материали. На нарочно монтираната сцена пък в следобедните часове започнаха изпълнения на талантливи малчугани. Феновете на графитите също имаха място за изява - нарочно донесени ръждясали стари цистерни под сръчните ръце на уличните художници започнаха да се превръщат в красиви своеобразни платна.

Организатори на феста са община Шабла и Българското дружество за защита на птиците. Те обявиха, че фестът е за хората на Крайбрежна Добруджа, житото и червеногушата гъска край Шабла.

Ути нахрани 600 с 25 кила риба

На "хвърчащия" фест не липсваше и кулинарен момент. Тази година пред очите на множеството кулинарният тв гуру Ути Бъчваров приготви три вида рибена чорба заедно със своите помощници. Присъстващите имаха възможност да опитат от общо 600-те порции от северняшката, средиземноморската и азиатската гозби.

"Колкото са майсторите, толкова са и рибените чорби. Но тази, която се приготвя по северното крайбрежие, се различава от "южната" по това, че тук я предлагат с една изключително оригинална саламурка - пикантен лют сос с леко кисел вкус, характерен за региона. Приготвянето на северняшката рибена чорба съм поверил на леля Ванче от Крапец, която е моя дългогодишна приятелка", заяви Ути. Той самият пък заяви, че ще направи една чорба от миди с босилек и домати, характерна за средиземноморската кухня, както и рибена чорба в азиатски стил. "Това е крем супа, характерна за Тайланд" - добави Ути. За трите вида чорба кулинарят бе напазарувал близо 25 кг риба от 6 вида - сом, шаран, кефал, попчета, барбуна и рагу от сьомга, което придавало плътен вкус на рибния бульон. За мидената пък се бе запасил с 15 кг миди. И, естествено, с характерните подправки, които придават вкуса на гозбата.

Деца на различна възраст изявиха желание и се включиха активно като помощници на Ути. Малчуганите нарязаха обелените лук, картофи, моркови, а пък Ути им каза, че основната подправка за рибената чорба е девисил. И ги разсмя с допълнението, че е наречена така, защото дава сили. Докато Ути и децата режеха картофи, 52-годишната леля Ванче от Крапец започна да приготвя своята чорба. "Аз съм внучка, дъщеря, съпруга и майка на рибари. Тази рецепта се предава в семейството ми и е изключително вкусна. В чорбата слагам само риба, лук и домат. Саламуриката пък правя от люта чушка, чесън, девисил, сол и оцет" - разкри тайните си Иванка Марчева. Нейната рибена чорба бе от попчета, барбуна и кефал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай