"Розова звезда" - най-скъпият диамант, продаден на търг

"Розова звезда" - най-скъпият диамант, продаден на търг | StandartNews.com

Женева. Изключителен розов 59,60-каратов диамант, носещ името "Розова звезда", бе продаден днес за 74 милиона долара - най-високата цена, плащана някога за скъпоценен камък на аукцион, предава Bloomberg. Цената на овалния камък надхвърли предишния рекорд с 82%. Продажбата бе осъществена на търг на Sotheby's в Женева, където диамантът бе определен като едно от най-големите природни богатства в света.

Като се вземат предвид и разходите на купувача за премия, скъпоценният камък ще му излезе общо 83,18 милиона долара, което превръща "Розовата звезда" в най-скъпия диамант, предлаган някога на търг. Петминутната битка за камъка започна от 48 млн. швейцарски франка, предложени от кандидат-купувач в залата. Цената нарастваше бързо със стъпка от 1 млн. франка. Въпреки че имаше и няколко души, които наддаваха по телефона, скъпоценният камък отиде при присъстващ в публиката.

Диамантът е намерен в Африка през 1999 г. от компанията "Де Берс" и е шлифован от Steinmetz Diamonds - фирмата, собственост на най-богатия човек в Израел Бени Стайнмец. Класифициран е от "Тип IIа". В тази група са едва 2 процента от диамантите. Те са с най-голяма чистота. Продаден е частно през 2007 г. за неизвестна цена, отбелязва Франс прес.

За първи път розовият камък бе показан на обществено място от датския модел Хелена Кристенсен в Монако през 2003 г. Той е с ярко розов цвят, а по чистота на кристалите се нарежда сред най-добрите 2% в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай