Рок зверове с маската на Дева

Роб Халфорд от "Джудас прийст" и Джийн Симънс от "Кис" днес леят твърдо гориво за ЧРД

Рок зверове с маската на Дева | StandartNews.com

Два рок звяра са родени на днешната дата по знака на Девата - фронтменът на "Джудас прийст" Роб Халфорд и Джийн Симънс, съосновател, басист и ковокал на "Кис", познат като Чудовището с изплезения език, от времето, когато той и аверите му ходеха с маски. Събира ги жанрът - и двамата са много добри музиканти. Разделя ги единствено сексуалната ориентация - Джийн е отявлен мъжкар, а Роб си призна, че е бил гей през целия си съзнателен живот. Което е странно и е изключение, защото пее като змей, едно от големите гърла в хеви метъла, а се знае, че рокаджиите обикновено са простимо големи женкари.

Чудовището спи с 4600 жени

Джийн произхожда от семейство на унгарски евреи. Роден е като Хаим Виц в Израел през 1949 г. Майка му Флорънс оцелява в германски концентрационен лагер. "Всеки преживян ден на земята е добър", казвала тя на Джийн. Двамата емигрират при нейни братовчеди в Ню Йорк, когато Джийн е на осем и половина. По-късно разказва, че е научил английски от комиксите и телевизията. "Когато видях билборд на цигарите "Кент" с Дядо Коледа, мислех, че е руски равин", признава той. Завършва университета в Ню Йорк като бакалавър и работи в две женски списания като асистент на главния редактор - в "Гламър" и "Вог". Говори английски, унгарски, германски, еврейски и става все по-добър в японския. Бил е гадже на Шер. Твърди, че е спал с 4600 жени. Но всичко това е преди да срещне дамата на своето сърце. 28 години живее с Шанън Туийд и на първи октомври 2011-а се реши да й каже "да" официално пред властите и Бога. Имат син Ник и дъщеря Софи. За Джийн се говори, че никога не е пиянствал, нито е пушел, нито се е дрогирал, въпреки че е плувал във водите на рока.
Когато през 60-те "Бийтълс" са на турне в САЩ, Хаим, който се е нарекъл Юджийн Клайн, ги вижда и се запалва завинаги по рокендрола. Започва да си търси банда, свири в няколко формации и среща друго еврейче - Стенли Изън. Отначало не се понасят, но с времето стават приятели и основават първата си група "Wicked Lester". Изън сменя името си на Пол Стенли, който по-късно светът ще познава като невероятния фронтмен на "Кис", известен като Любовника - това е неговата маска. Юджийн става Джийн Симънс - като легендарната американска актриса. Един ден, когато си говорят да сменят името на групата, пътувайки по една улица в колата си, Пол пита Джин и барабаниста Питър Крискула: "Какво ще кажете за Kiss?", и така започва рок приказката на една от най-великите рок банди, продала над 100 млн. сидита за 40-годишната си история. Феновете им се наричат "армията на "Кис".

Лицата на "Кис" са били на карти "Виза" в различни банки, имат и линия презервативи. Ликът на Джийн е красил бутилка кока-кола във Франция. Има колекция от бижута, която се е продавала като топъл хляб девет сезона. Участва с партньори във верига ресторанти Rock and Brews. Освен това има и пощенска марка на негово име с изображение на целувка. Изобщо се е разписал в какво ли не, издава три книги - Sex, money, kiss, Ladies of the night, Gene Simmons art war. По едно време Джийн издава и собствено списание - "Tongue", и се пробва и в тв проекти - риалитито Gene Simmons Rock School по VH1 и My dad the rock star по детския канал Nickelodeon. Активна рок личност във всеки аспект, той открива и друга яка банда - "Ван Хален", и продуцира 15 техни песни. На сцената Джийн е известен с огнения си дъх, плюенето на кръв, бас китара във формата на брадва, ботуши на платформа и шипове по рокериите си. Харизматичният Джийн се снима и в киното, появявайки се със своето алтер его - Чудовището - във филма от 1978 г. "KISS Meets the Phantom of the Park". Участва и с Том Селек в трилъра Runaway от 1984 г., както и в още няколко малки роли в "б" листата на плашещите филми. Известен със своя бизнес нюх, Джийн с още трима съмишленици, сред които е и Пол Стенли, преди дни заявиха, че събират футболен отбор, който ще се казва "LA Kiss". Той обещава това да е достъпно удоволствие за цели семейства, тимът ще има стадион, на който с отстъпки ще гледат мачове, а за откриването "Кис" ще изнесат голям концерт. Според Джийн в Града на ангелите няма професионален футболен отбор, въпреки че оттам са LA Galaxy, с които игра и Дейвид Бекъм. На въпрос на журналистка от CNBC какво ще каже за тях, Джийн отвръща: "Деца, не я слушайте, LA Kiss - това е отборът, следете топката!". Чудак, веднъж той си купил билет за концерт на "Кис", седнал кротко на една седалка без грим и никой не го познал. Известен е с лафовете си: "Коренът на злото не е в парите, а в тяхната липса" и "Който ви казва, че парите не могат да ви купят обич и радост, очевидно не прави достатъчно пари".

The Metal God

Няколко вокала в хеви метъл историята оказват голямо влияние и са много разпознаваеми и един от тях е Роб Халфорд. Още в началото на кариерата си той прави впечатление с големия си гласов диапазон от 4 октави, приятно пискливото си пеене, наричано силно вибрато, и имиджа си на рокер. Той се ражда в Сътън Колдфийлд, но израства в Уолсол, градче в северозападен Бирмингам. От малък бил увлечен по музиката и още като тийнейджър пеел в няколко банди - Athens Wood, Lord Lucifer, Abraxas, Thark и Hiroshima. През другото време работел като светлинен техник в театъра.

Преди 40 години Йън Хил, един от основателите на "Джудас прийст", излиза със сестрата на Роб и един ден групата се събира в дома им. Чуват как Роб припява с радиото и плясват радостно с ръце, защото тъкмо са загубили вокала си. Канят го и Халфорд се присъединява, като вика и барабаниста на Hiroshima Джон Хинч. През август 1974 г. групата дебютира със сингъла Rocka Rolla, месец след който излиза и едноименният албум. Следват албумите Sad Wings Of Destiny (1976) Sin After Sin (1977), Stained Class и Killing Machine (1978).
Също като "Кис" и "Джудас Прийст" навършват 40 години като банда. Имат зад гърба си 16 студийни и два концертни албума и повече от 50 милиона продадени диска. По време на турнето Painkiller през 1991 г. Халфорд напуска групата - съвсем емблематично в Деня на независимостта на САЩ 4 юли. След 20 години колективен труд се отдава на самостоятелна кариера. Издава през 2000 г. с новата си банда "Халфорд" добре приетия албум Resurrection. Година по-късно и Халфорд се разписва в киното - във филма "Завъртане" играе продавач в сексмагазин.

След издаването на Resurrection се заговорва за събиране на "Джудас прийст". И критиците, и феновете виждат, че албумът много повече прилича на стила на "Джудас", отколкото последният албум на групата Jugulator (1997). Самият Халфорд заявява в интервю: "Някакъв инстинкт просто ми казва, че в един момент ще се случи". Така през юли 2003 г. Халфорд се завръща при старата си група и издават Angel of Retribution през 2005 г. Последвалото световно турне отбелязва 30-годишнината на групата. Халфорд за известно време се изявява и като вокал на "Блек Сабат". През ноември 1992 г. той замества Рони Джеймс Дио. На 25 август 2004 г. на 53-тия Озфест в Ню Джърси излиза вместо Ози Озбърн, който е болен от бронхит. Роб може да свири и на китара, бас, хармоника и барабани. Той няма шофьорска книжка до 38-ата си година, но е известен като страстен колекционер на ретро автомобили - има в автопарка си "Остин Мартин" от 1970-а, "Шевролет Корвет", "Кадилак DTS", "Меркюри Кугър".
"Джудас" са революционери и в модата на хеви метъла. Роб въвежда якетата с дълги ресни, кожените панталони с рокерски маниер, сякаш за да прикрие още повече сексуалната си ориентация. Той прави собствената линия дрехи, озаглавена Metal God Apparel. През 1998-а официално признава, че е гей. "Мисля, че много хора го знаят и сякаш сега е моментът да го оповестя". Пазейки имиджа на бандата и правейки се на мъжкар и рокаджия, той често изпадал в депресия. Да крие това в тайна довело до други проблеми - с алкохола и наркотиците. Лежи в клиника заради свръхдоза, лекува се и оттогава се води чист. "От 6 януари 1986 г. не съм докосвал наркотик и до ден днешен, вече 25 години, си казвам, че това е най-важното решение в живота ми". Сега в графата "дрога" както сам казва влизат само никотин и кофеин. Живее между къщите си в Аризона, Сан Диего, Амстердам и Уолсол. Роб Халфорд често присъства на челните места в престижни класации за музикантите на всички времена и се смята, че заедно с Рони Джемйс Дио и Брус Дикинсън са сред пионерите на т.нар. оперен вокален стил, който по-късно се претопява в пауър метъла. Преди месеци старият метъл войн се оплака от болки в гърба, но обеща, че няма да предаде феновете си още дълго. В свободното си време слуша нова музика и казва: "Аз съм от Европа и затова съм традиционалист. Харесвам блек метъла". В допитване до почитатели "Кой е хеви метъл президентът?" Роб събира 48%, а Ози - 51. На въпрос кой е грешник, Роб отговаря с усмивка: "Всички сме светци и грешници, не сме ли?!". Запитан кой е светец, репликира : "Няма светии. Приемам всеки какъвто е, независимо дали е скитник от улицата или крал на трона".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай