Неделя,

Родопчанки по пътя Ел Камино

От: Failed to load user -
4223
Родопчанки по пътя Ел Камино
A
A
A

Три кърджалийки Елена Топалова, Петранка Мавродиева и Станимира Димитрова минават по 800- километровия път Ел Камино.

„Вече са преодоляли повече от половината от маршрута, скоро се чухме по телефона и казаха, че се чувстват добре", обясни секретарят на Туристическото дружество Ангел Матушев. Той уточни, че на ден родопчанки изминават минимум 20 километра, а понякога преходите са и по-дълги.

Трите дами, пожелали да изминат пеша един от най-известните в света поклоннически маршрути в Северна Испания, са запалени туристки от години. Елена Топалова е създател на пешеходен клуб „Малката Ахрида". Младите природолюбители, които ръководи често са първенци в различни регионални и национални състезания и туристически събори. Петранка Мавродиева бе ръководител на проведения през пролетта на 2013 г. Национален поход на жените туристки, които преодоляха десетки км в Източните Родопи.

„Това е първо участие на членове от кърджалийското туристическо дружество на Пътя до Сантяго де Компостела и се готвим да посрещнем нашите пилигрими подобаващо в края на юли", каза Ангел Матушев. По думите му пилигримът не е обикновен турист, а нещо много специално. В Испания е приет закон, с който всеки жител на страната е задължен да подпомага, да пази и да покровителства минаващите по най-древният поклоннически път в Европа.

Всяка година милиони поклонници (пилигрими) поемат по 800-километров път, известен като Камино, който тръгва от Южна Франция и е с крайна точка катедралата в испанския град Сантяго де Компостела. Целта на пилигримите е да се поклонят пред мощите и гроба на свети Яков. Интересното е, че това огромно разстояние се изминава пеша. Маршрутът е един от най-древните и датира от повече от 1000 години. Смята се, че минава точно под Млечния път и отразява енергията на звездите над него.

Маршрутът преминава през над 1800 архитектурни и исторически обекта, които имат не само религиозно, но и светско значение. Всеки пилигрим носи със себе си талон, който подпечатва в различни точки по Пътя.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички