Реновират парламента в Лондон за 1 млрд. лири

Реновират парламента в Лондон за 1 млрд. лири | StandartNews.com

Лондон. Правителството във Великобритания обяви плановете си за реконструирането на сградата на парламента в Лондон. Програмата за възстановяване на двореца в Уестминстър има за цел да модернизира сградите от световното културно наследство на ЮНЕСКО, които са били построени между 1840 и 1850.

2020 г. е възможно най-крайният срок, за да бъде взето решение за съдбата на постройката. Години наред ремонтът на двореца е бил отлаган както заради финансови, така и поради чисто практични причини, тъй като там се помещават двете камари на Британския парламент. Но пред перспективата дворецът да рухне напълно експертите вече не се притесняват да твърдят, че цялостната му реконструкция и превръщането му в модерно функционираща сграда ще струва над 1 млрд. паунда.

Правителството вече избра фирма, която трябва да направи подробно проучване какви ремонтни дейности са нужни за Уестминстърския дворец, а според първоначалните оценки този процес ще трае около пет години. Властите отхвърлят напълно възможността да бъде построена нова сграда за парламента, но е очевидно, че при един мащабен ремонт депутатите не биха могли да продължат работата си в двореца.

Последната мащабна реконструкция на двореца е правена през 1834 г., след като сградата е била опожарена.

При бъдещия ремонт се очаква да бъде премахнат вредният азбест, да бъдат укрепени зидовете и напълно подменени всички електро- и ВиК инсталации. Трябва да бъде изградена и ИТ мрежа, а всичко това са дейности, които не могат да бъдат осъществени от служителите по поддръжката, обясняват експертите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай