Правят нова обсерватория на Юндола

Правят нова обсерватория на Юндола | StandartNews.com

Нова специализирана обсерватория за наблюдаване на астероиди, застрашаващи Земята, на Юндола искат учени. Това съобщи за "Стандарт" доц. д-р Явор Шопов, ръководител на Университетския център за космически изследвания и технологии към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Според доцента това ще бъде малка обсерватория с телескопи, които се управляват дистанционно чрез интернет. Астрономите от обсерватория "Звездно общество" А79 са получили разрешение за строеж. Според тях са необходими половин милион лева за нея. Нашите астрономи са кандидатствали за европейско финансиране за изграждането й. Учените предлагат обществена дискусия по темата. Според тях най-подходящото място, за да провеждат наблюдения на астероиди, застрашаващи Земята, е на Юндола - с най-много ясни нощи в страната. Учените твърдят, че изграждането и издръжката на такъв обект за 10 г. би се равнявало на годишната държавна издръжка на други обсерватории в България и ще бъде в полза на хората. Според учените такива срещи на небесни тела са чести и наблюденията на тези обекти са крайно необходими. В САЩ например това са едни от най-добре финансираните проекти.

Трима наши учени следят от 2 дни движението на опасния астероид, за който центърът за малки тела в Слънчевата система (Харвард, САЩ) обяви официално, че застрашава Земята. Според американските учени опасната звезда е с приблизителен диаметър от 600 м и затова е обозначен като 2013 NK4. "Има риск от сблъсък, поради което американският център за космически изследвания е призовал по специализираните си информационни канали астрономическите общества по цял свят да започнат наблюдения и да подпомогнат проследяването на астероида". На този етап изчисленията за неговото движение са все още много неточни, поради което НАСА засега го квалифицира като "застрашаващ Земята".

В наблюденията от 2 дни участват и наши учени от обсерватория "Звездно Общество А79". "Ние сме единствени на Балканския полуостров, които извършваме наблюдения за нови астероиди, застрашаващи Земята, в подкрепа на специализираните американските проекти", коментира за "Стандарт" д-р Филип Фратев, ръководител на обсерваторията. Тя обясни, че благодарение на техните наблюдения, проведени съвместно със студенти от Университетския център по космически изследвания и технологии към Софийския университет, както и тези на астрономите в САЩ и Австралия е била изчислена първоначалната орбита на небесното тяло. Те наблюдават астероида от велинградското с. Юндола, където работят от месеци. "Редуваме се трима учени, наблюдаваме го постоянно", обясни още Фратев. Той и колегите му следят и друг нов потенциално опасен обект, обозначен като 2013 NJ. Според тях е тревожен фактът, че много често се прихващат астероиди, за които от учените се знае, че има реална заплаха, но поради липса на достатъчно данни и най-вече краткото време преди възможния сблъсък те не биват официално обявявани от НАСА и обществото остава в неведение. Такъв е случаят с наскоро преминалия в изключителна близост астероид, за който от А79 алармираха. В медиите в чужбина, а от там и у нас се обявяват предимно астероиди, които минават близко до Земята, но риска за сблъсък с нея е практически нулев.
Във форумите учените вчера сравниха диаметъра на астеорида с този на кратера Везувий. Други пък описаха големината му като три футболни игрища или цял американски квартал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай