Политолог: Той вече е женен само за Русия

Политолог: Той вече е женен само за Русия | StandartNews.com

Според мнозина руски наблюдатели разводът ще подобри имиджа на президента. Социологът Олга Криштановская например нарече случилото се "крачка към демокрацията". Тя обяснява, че Путин можел да прикрива перипетиите в личния си живот колкото си искал, "но той предпочете да покаже, че е човек, който също може да бъде застигнат от несполуки". "Той избра прозрачността", допълва социологът.

В същия дух разсъждава общественият деятел Мария Гайдар: "Това е крачка към истината, към естественото състояние на нещата. За съжаление, хората понякога се развеждат, в това число и държавните глави. Но може да се каже, че неговото е признание в човечността".

Политологът Владимир Слатинов пък смята, че Путин е "проявил мъжество в човешки план". "Може би решението му е било доста трудно, защото Путин е политик, за когото темата за личния живот бе затворена", каза Слатинов пред РИА "Новости". "Сега ще е интересно да наблюдаваме новия образ на държавния глава. Според мен, че ще утвърди образа на президента, който работи за страната, мисли за страната и е женен за нея", добави политологът.

Докато руските медии и експерти се опитват да бъдат пределно коректни в тази толкова деликатна тема, като личния живот на президента, много западни издания си позволяват критики и дори ехидство. Някои, включително доста сериозните, открито твърдят, че причината за развода е любовта между Путин и Кабаева. Британският в. "Дейли телеграф" написа: "Рухна бракът на Владимир Путин - дали не по вина на руската гимнастичка? Вестникът дори пуска слух, че Людмила Путина прекарва по-голямата част от времето си "извън Кремъл, в държавен имот на стойност 1 млн. паунда до границата с Естония".

Друг британски вестник - "Гардиън", излага като причина за развода увлеченията на руския лидер към други жени, включително Кабаева. "Дейли Мейл" пък напомня за сексапилната шпионка-неудачница Ана Чапман, която мълвата преди време определи като дамата на сърцето на Путин.

Част от американските медии оставят настрана любовните размисли и заострят внимание към други моменти. "Вашингтон поуст", например, се усъмнява в обясненията на Людмила Путина, която междудругото каза, че "не обича публичността, а пътуванията не й понасят. Вестникът коментира това така: "Ако тя има толкова сериозни проблеми с пътуванията, не трябваше ли да се раздели с него много по-рано?" Още по-критични са коментарите в "Лос Анджелис таймс". Авторите на материала за развода на Путин намекват, че отговорността за краха на брака носи руският президент, който се държал изключително грубо със съпругата си.

В живота му нямало друга жена

В живота на Владимир Путин няма друга жена. Мога да кажа с пълна увереност, че всички твърдения в подобна насока се отнасят към категориите слухове и предразсъдъци. Това заяви вчера в ефира на радио "Ехото на Москва" говорителят на руския президент Дмитрий Песков. "Няма да представлява никаква трудност дори за неопитен поглед да се види работният график на Путин, за да се разбере, че животът му по никакъв начин не е свързан с каквито и да е семейни отношения, а е свързан с отговорността, която той носи като държавен глава", изтъкна прессекретарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай