Патентоваха Видовден

Брезник отмъкна запазената марка на събора под носа на Трън и Годеч

Патентоваха Видовден | StandartNews.com

Брезник патентова Видовден. Градът се сдоби със запазена марка на граовския събор, отмъквайки я под носа на Трън и Годеч. Там също посрещат с фест празника, но кметовете им не се сетиха да си извадят тапия от патентното ведомство.

Около 1000 лева похарчи управата на Брезник за документа и заветното R след изписването на "Граовски събор Видовден", а процедурата е отнела година и три месеца. Никой няма право да използва точно тази словна марка, похвали се Наталия Първанова - старши експерт "Образование, култура, вероизповедания, спорт, туризъм, здравни, социални и младежки дейности".

Идеята за патентоването на Видовден е на кмета Васил Узунов. В Брезник празникът се тачи от незапомнени времена. Тази година местните ще го честват 3 дни. На 28 юни от 10 часа Общинският исторически музей в града организира стародавен ритуал, а пред старото класно училище деца и младежи ще се запознаят с билката вида лугачка, която пък ден преди това ще бъде набрана от хълма Бърдото. После ще поставят цвят от трендафил и вода от "вида" в котел с желязна вода, та на Видовден да си измият очите и да провидят. На този ден някога граовските моми задължително ставали рано и миели очите си в дъждовна вода, в която от вечерта поставяли трендафил. Поверието разказва, че видовската вода лекува болни очи и прави косите по-буйни и хубави. Надеждата е в Брезник да бъде възстановено старото народно вярване, свързано с магически практики за здраве на очите и против слепота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай