Откривателка на таланти катери Балкана

Откривателка на таланти катери Балкана | StandartNews.com

Сливен. Пътят на талантите от Сливен минава през Христина Ангелова. За да стигне ученик от града до престижен университет, трябва да бъде открит от учителката по компютърни технологии в Природо-математическата гимназия "Добри Чинтулов".

Тази седмица нейният възпитаник Станислав Арнаудов получи покана от изследователски научен институт в САЩ. Единадесетокласникът е обучен от Ангелова. "От 2006 година работя с изявени ученици по информационни технологии. Някои отдавна са в престижни университети, а други завършиха и дори спонсорират таланти от нашата гимназия", казва учителката. Нейни възпитаници са ставали студенти още в IX клас. Последният успех на Станислав е свързан със създаването на собствен алгоритъм за извличане на елементи. Той е част от проекта "Разширено извличане на елементи от изображения". Ангелова преподава информационни технологии на V и X клас. Тя идва в училището след покана от бившата директорка Бисерка Василева през 2003 година. Година по-късно Христина Ангелова става ръководител на компютърен кабинет. През 2008 година е поканена от тогавашния държавен глава Георги Първанов на приема по случай 24 май. Христина Ангелова забелязва таланта на Станислав още в VII клас, когато момчето се явява на олимпиада, макар и да е ученик в друго училище.

"Целта ми е да откривам подобни деца и да им помагам в развитието. Мисля, че успявам, но затова помага и Сливен като град, защото тук има много компютърни таланти", обяснява Ангелова. Тя е завършила средното си образование във Видин, а впоследствие ВТУ "Кирил и Методий". Съпруга е на един от най-известните фотографи в Сливен Георги Ангелов. В свободното си време двамата водят курсове за видеообработка и монтаж, графично изображение и фотография.

"На практика хобито ми да обработвам филми се превърна във втора професия. Помагам на съпруга си постоянно", казва учителката, която не крие голямата си мечта - веднъж семейството да успее да изплати ипотеката за апартамента, който закупили преди години. Христина обича да готви зелеви сарми и да посреща гости. На Коледа събира приятели и колеги, които цяла година говорят за посрещането у учителката. Ангелова признава, че е отказала чиновническа длъжност с по-висока заплата.

"Харесвам си професията и искам да съм сред децата. Там чувствам живота истински и се чувствам пълноценна", казва Христина. През последните години тя се радва на постоянни награди за работата си като преподавател по компютърни технологии. Заради голямата си натовареност Ангелова няма свободно време. Тя обаче прави и невъзможното, за да помага на своите деца - 12-годишната Цвети и нейния батко Влади. Двамата са ученици в гимназия "Добри Чинтулов" и се стараят да не посрамят своята майка. През лятото Христина обича да ги води в Балкана над Сливен. Най-много харесваме разходките до Долапите, когато сме цялото семейство. Вземаме си и мезе, за да направим шишчета край реката, разказва учителката по компютърни технологии в сливенската гимназия "Добри Чинтулов".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай