От Лас Вегас до Харманли

Холифийлд прахосва милиони, търси спасение като Мохамед Ал

От Лас Вегас до Харманли | StandartNews.com

Северна Каролина, Файетвил. Един имот, достоен за цар, е в устата на всички. Никой обаче не е привлечен от надписа - "Продава се!". Нищо че цената е повече от апетитна - 7,5 млн. долара. Банката така и не може да се отърве от него. Луди ли сте, би казал всеки. Това са доста пари, но не и за този имот. В блясъка на славата на своите собственици той е оценяван на 230 млн. Разпростряно на 106 акра земя имението има всичко. Стаи за дузина деца. Боулинг център, игрище за хандбал, за софтбол, тенис кортове, препятствия за конен спорт, един от най-впечатляващите басейни в цяла Америка. "Жените, това е големият ми проблем. С какво ли не съм се справял, но не и с тях", признава бившият му собственик. Кой е той? Пътят до имението казва всичко - магистрала "Ивендър Холифийлд".

Днес страшилището на ринга, което все още отказва да се пенсионира, има ново амплоа. Може да го видите по всяко кътче на света, където има гладни, жадни и бездомни. От мрачните задни улици в Манчестър до прашните в Харманли, България. Ивендър, единственият боксьор, печелил 5 пъти световната титла при свръхтежките, търси успокоение на душата си като посланик на хуманитарна организация. Няма ги хилядите светкавици на апаратите, светлините на Лас Вегас, лъскавите рокли, поканите за участие в холивудски продукции. Комарът, трите развода и издръжката на 11-те деца са стопили огромното му богатство. От легендарната му кариера няма и помен. Холифийлд

е принуден да заложи дори поясите си

Единственото, което не може да изчезне, е любовта към Бог. Тя му дава сили да се срещне с онези, които също като него са били на ръба, но не са имали сили да се изправят. "Проблемът ми е, че не бях достатъчно образован", признава 51-годишният звяр от Алабама. "Правиш много пари, но не знаеш как да ги накараш да работят за теб. Ти си правиш сметките. Даваш, даваш, даваш и свършват. Другите се опитват да те съветват, но не става!", признава си Ивендър, който преди две години се завръща отново на ринга, за да сложи отново пояса на шампион. Той обаче остава завинаги в историята на бокса с онзи мач през 1996 година, когато в безсилието си Майк Тайсън два пъти го захапа за ухото.

Майка ми не можеше да чете, баща ми също

Работеха цял живот. Ако ги питаш нещо - нямаше да ти отговорят. Бях същият. Сега боксьорите са доста по-умни. Вижте братята Кличко, например", продължава Воина, както го наричат феновете му.

В детството си Ивендър вижда 2 и 200. Роден е в сърцето на Юга. При това в години, в които думите "толерантност" и "равенство" звучат като престъпление. За капак баща му зарязва семейството и майка му трябва сама да се оправя с деветте деца. Най-малкото от тях е именно Ивендър. За да се справи с живота, има само един път - спортът. Холифийлд избира ръкавиците. И не бърка. Медал от олимпиада. Титли при професионалистите, милиони. Днес обаче Ивендър се крепи на един далеч по-крехък от него човек - Янк Бари. Музикант, продуцент, а най-вече и филантроп. "Той ме спаси. Каза ми - това помогна на Мохамед Али, ще изправи и теб!", разкрива Холифийлд. Номинираният за Нобелова награда за мир канадец дори му помага да спасява един по един загубените пояси. "Супердвойка сме", казва още Ивендър. Той няма нищо против да премери още веднъж сили с Майк Тайсън. Този път обаче - благотворително. И без късане на уши. "Никога не съм имал нищо против него. Простил съм му. Господ искаше това", връща се към онези дни Ивендър. Враждата им обаче датира още от 1984 г. Тогава Тайсън е отрязан от националния отбор на САЩ за олимпиадата в Лос Анжделис за сметка на Холифийлд. "Как да не му простя? С парите, които взех от мачовете с него, ще простя всичко!", отсича Ивендър. Той е категоричен и в друго. Няма да позволи на децата си да повторят неговите грешки. "Това е първата партида с фамилията Холифийлд, която се роди извън гетото. Благодарение на бокса ще им дам шанс да бъдат такива, каквито искат", радва се таткото на 11 деца.

Искам и 12-о хлапе, не се знае

смее се Ивендър. 25-годишният му син Евън се опитва да влезе в обувките на татко си на ринга. "Каквито и да станат децата ми, те трябва да знаят, че оттук нататък сами ще си плащат сметката в живота. Те ще бъдат тези, които ще ядат крушетата, ще бягат от опасностите или пък ще искат да бъдат нещо различно", разкрива философията си многодетният татко. "Благодаря, че две неща винаги са с мен - майка ми и Господ. Трудно е за един родител да се справи сам с девет деца, но майка ми го направи! Най-важното е, че ме закара в залата да тренирам. Видях за пръв път баща си през 1984 година след олимпиадата. Майка ме заведе да му се похваля с медала. Тогава обаче не разбирах защо някои хора не могат да живеят заедно. Осъзнах го по-късно след трите ми развода", казва Ивендър. Първият му брак с Паулет Боуи трае съвсем кратко. Вторият с д-р Джанис - четири години. Третата поред е Кенди Калвана Смит. Нещата с нея завършват със скандал.

Кенди обвинява съпруга си, че я пребивал редовно

Дори и пред очите на хлапетата. "Добре, че децата бяха малки - на 4 и 5 години. Иначе щях да ги травмирам за цял живот", признава боксьорът. Той има деца от още три други жени. "Грешка! Смятах, че мога да си говоря с тях като с майка ми. Е, не става. Това, че нямах баща, си оказва влияние", отсича шампионът. Ивендър е готов още веднъж да мине под венчилото. Този път обаче вярва, че нещата ще завършат с успешен край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай