Остров Мавриций - първообразът на рая

Остров Мавриций - първообразът на рая | StandartNews.com

Господ създал остров Мавриций, а после по негово подобие сътворил и рая. Така великият писател Марк Твен описва приказната красота на островната държава в сърцето на Индийския океан. Екзотиката, спокойствието и целогодишната средна температура от 30 градуса правят държавата предпочитана дестинация за всички, които искат да презаредят батериите с палитра от аромати, цветове и синьо безвремие. Мавриций е познат и като родината на изчезналите птици додо, наречени така заради глупостта и наивитета си. Ако успеете да се отделите от шезлонга и океанските красоти, не бива да пропускате да посетите градините Памплемус, които неслучайно са прочути сред ботаниците от цял свят и ще ви смаят с разнообразието си. Задължителни спирки са и Чамарел със седемте цвята почви, разпръснати като че ли от божествен художник, водопадите Тамарин, както и птичият парк, в който ще се насладите на цветните окраски и песни на над 140 вида птички. От вчера земният рай има адрес и у нас, след като бе открито почетно консулство на Мавриций у нас.

 

Мавриций е една от най-стабилните икономики в Африка

Христо Илиев, почетен консул на Мавриций в България

- Господин Илиев, как се стигна до избора ви за почетен консул на Мавриций у нас?

- Постът е в резултат на усилена работа през последните 5 години с представители на Мавриций. Първо интересът ни беше основно в сферата на недвижимите имоти, а след това към други дейности. По моя покана у нас дойде правителствена делегация начело с вицепремиера на Мавриций г-н Рама Ситханен, които направиха поредица от срещи.

- Как бизнесът в страната ни може да спечели от приятелството ни с Мавриций и откриване на почетното консулство на държавата у нас?

- Мавриций всъщност е портал за инвестиции в цяла Африка и целия Индийски океан. Това привлича както китайски, така и индийски инвеститори. И ако успеем да заздравим връзките между двете ни държави, ще създадем и по-лесен достъп и на китайските, и на индийските инвеститори към Европа през България. Това ще се случи, ако успеем да изградим добри финансови и икономически връзки. В момента например нямаме подписан договор за избягване на двойното данъчно облагане, което би улеснило и ускорило значително инвестициите между двете държави.

- В какви области очаквате инвестиции?

- Мавриций е малка държава и затова специализират в производства, в които се изисква ноу-хау. И в такива, които могат да спечелят с добрата си географска позиция като врата към Африка. Така че ние можем да се учим от тях и да направим общи производства, които да се реализират на европейския пазар. Аутсорсинг бизнесът също е много развит там, а знаем, че през последните години се развива много добре и у нас. Мавриций привлича основно по-заможни клиенти както в туризма, така и на пазара на имоти. Така че ако успеем да привлечем някоя от техните големи вериги да инвестира у нас, можем да посрещаме и значително по-платежоспособни туристи в България.

- Мавриций е известен у нас предимно като туристическа държава. Какви предимства има тя пред подобни райски кътчета по света за почивка?

- Освен красотата и невероятната природа на острова Мавриций е и една от най-стабилните икономики в Африка. През последните 20 години поддържат икономически ръст от минимум 6% на годишна база. Но наистина е и рай за туристите. Там са едни от най-добрите голф игрища в света. Там спортът се играе от 1902 г. Също е и една от най-добрите дестинации за дайвинг.

 

Ние ще бъдем вратата ви към Африка

Сарожини Синиивасен-Фрерс, посланик на Мавриций в Германия

- Ваше превъзходителство, откъде произтече интересът на държавата Мавриций да открие свое почетно консулство в България?

- Мавриций е малка страна и от момента, в който добихме нашата независимост, преценихме, че затова за нас е много важно да получим приятелството на други държави. Ние имаме и какво да дадем в замяна. Защото макар и малък остров, ние сме в центъра на Индийския океан, както и България е разположена на централно място в Европа.

- Кои са основните сфери, в които можем да си сътрудничим и да правим бизнес заедно?

- Мавриций е много познат като туристическа дестинация. Но има и много други сфери, в които можем да работим заедно. Ние имаме постижения и в други икономически области, които не са добре познати тук. Нашата индустрия е 18% от БВП на страната. Ние например изработваме очни и кардиологически протези. Мавриций е стабилна държава, която може да ви даде сигурност за стартиране на бизнес в Африка, както и да ви послужим с вече изградените връзки с други африкански държави. Ние сме и ключов фактор в морския транспорт, защото все още част от корабите предпочитат маршрута край Мавриций вместо преминаването през Суецкия канал. Не изключвам и възможностите наши големи компании да инвестират в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай