Неделя,

Омбудсманът колекционер

От: Failed to load user -
1454
Омбудсманът колекционер
A
A
A

Попитали радио "Ереван":

- Каква е разликата между омбудсмана и арменския поп?

Радиото отговорило:

- За да станеш омбудсман, не е задължително да си арменец.

Вицът е сред любимите на националния омбудсман Константин Пенчев - в различните вариации е неразделна част от живота му. Известният юрист умее искрено да се смее над себе си. А някой казваше, че човек, който се самоиронизира, е душевно богат. Кабинетът му е пълен не само с картини, но и с шаржове от нашия и чуждестранен печат, в които главният персонаж е самият той. Всеки път щом стане дума за карикатури, Пенчев обича да разказва ярък спомен от Париж. При негово пътуване до френската столица карикатуристите на Монмартър и по кейовете на Сена толкова били впечатлени от визията му, че го преследвали, за да го рисуват. Дори му предлагали половин цена, но той така и не се съгласил.

"Много съм удобен за модел на карикатури, като генерал Дьо Гол - нос, изскочило челюст, мустаци и е ясно кой е на портрета", смее се омбудсманът. Той има над 50 карикатури в колекцията си. Творбите са правени за него като съдия и национален омбудсман. С тях за пореден път наричаният

Дон Кихот на съдебната система

доказа, че човек може да е висок и на ръст, и с чувството си за самоирония. Първата карикатура е на Чавдар Николов -"Магистрата "Тракия". "Защото имаше дела по казуса във Върховния съд и ме подозираха в някакви пристрастия", обяснява шаржа бившият съдия. На последната засега омбудсманът е помъкнал върху себе си тежкия кръст с всички проблеми, които вълнуват хората - цени на парно, ток, вода, безработица, кривосъдие. Под напора му той казва: "Боже, колко мъка има по този свят". Прямотата и куражът на Пенчев са отразени в една от карикатурите, където е представен като магистрата, който мие честта на Темида, а в друга - като неин лечител. В трета присъства и характерната фраза на Пенчев за решаването на делата на "масата с белите покривки".

В колекцията на Пенчев достойно място има карикатурата и на художника на "Стандарт" Илиян Савков - юристът, който маха превръзката на Темида и размахва меча. Когато Пенчев преди време видя свой шарж в "Стандарт", възкликна: "Невероятен е. Трябва да го имам." И го купи.

Казва, че ако трябва да изрисува карикатура на съвремието ни, би изтипосал много персонажи. "Не мога да си обясня това, което се случва в момента.

Имам чувството, че съм в лош сън

коментира той обществено-политическата ситуация у нас.

Роденият на пъпа на столицата омбудсман е собственик на много пейзажи от София. И в рода му има ценители - братът на баба му, известният тенор Петър Райчев, е имал доста картини. Малката колекция Пенчев събрал след промените през 1989 г., когато работил като адвокат. Помогнала и жена му, която споделя интереса му към изобразителното изкуство. Тогава дори си позволили картини на стари майстори.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията