Омбудсманът колекционер

Константин Пенчев събира шаржове и картини

Омбудсманът колекционер | StandartNews.com

Попитали радио "Ереван":

- Каква е разликата между омбудсмана и арменския поп?

Радиото отговорило:

- За да станеш омбудсман, не е задължително да си арменец.

Вицът е сред любимите на националния омбудсман Константин Пенчев - в различните вариации е неразделна част от живота му. Известният юрист умее искрено да се смее над себе си. А някой казваше, че човек, който се самоиронизира, е душевно богат. Кабинетът му е пълен не само с картини, но и с шаржове от нашия и чуждестранен печат, в които главният персонаж е самият той. Всеки път щом стане дума за карикатури, Пенчев обича да разказва ярък спомен от Париж. При негово пътуване до френската столица карикатуристите на Монмартър и по кейовете на Сена толкова били впечатлени от визията му, че го преследвали, за да го рисуват. Дори му предлагали половин цена, но той така и не се съгласил.

"Много съм удобен за модел на карикатури, като генерал Дьо Гол - нос, изскочило челюст, мустаци и е ясно кой е на портрета", смее се омбудсманът. Той има над 50 карикатури в колекцията си. Творбите са правени за него като съдия и национален омбудсман. С тях за пореден път наричаният

Дон Кихот на съдебната система

доказа, че човек може да е висок и на ръст, и с чувството си за самоирония. Първата карикатура е на Чавдар Николов -"Магистрата "Тракия". "Защото имаше дела по казуса във Върховния съд и ме подозираха в някакви пристрастия", обяснява шаржа бившият съдия. На последната засега омбудсманът е помъкнал върху себе си тежкия кръст с всички проблеми, които вълнуват хората - цени на парно, ток, вода, безработица, кривосъдие. Под напора му той казва: "Боже, колко мъка има по този свят". Прямотата и куражът на Пенчев са отразени в една от карикатурите, където е представен като магистрата, който мие честта на Темида, а в друга - като неин лечител. В трета присъства и характерната фраза на Пенчев за решаването на делата на "масата с белите покривки".

В колекцията на Пенчев достойно място има карикатурата и на художника на "Стандарт" Илиян Савков - юристът, който маха превръзката на Темида и размахва меча. Когато Пенчев преди време видя свой шарж в "Стандарт", възкликна: "Невероятен е. Трябва да го имам." И го купи.

Казва, че ако трябва да изрисува карикатура на съвремието ни, би изтипосал много персонажи. "Не мога да си обясня това, което се случва в момента.

Имам чувството, че съм в лош сън

коментира той обществено-политическата ситуация у нас.

Роденият на пъпа на столицата омбудсман е собственик на много пейзажи от София. И в рода му има ценители - братът на баба му, известният тенор Петър Райчев, е имал доста картини. Малката колекция Пенчев събрал след промените през 1989 г., когато работил като адвокат. Помогнала и жена му, която споделя интереса му към изобразителното изкуство. Тогава дори си позволили картини на стари майстори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай