Обама държал реч в школата на Дянков

РИШ е люпилня на професори и качествени кадри

Обама държал реч в школата на Дянков | StandartNews.com

Двама българи тази седмица станаха ректори на престижни части висши учебни заведения. Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков оглави неправителствената Руска икономическа школа (РИШ). А проф. Илиян Михов стана ректор на INSEAD - едно от водещите в света висши училища по бизнес. Руските медии отразиха новината за назначаването на Дянков, отбелязвайки, че той има значителен практически и научен опит. За повишението на проф. Михов, който досега временно заемаше ректорския пост в INSEAD, посвети статия "Файненшъл таймс".

Руската икономическа школа (РИШ) е неправителствено учебно заведение за професионално обучение по различни икономически дисциплини, създадено през 1992 г. Тя предлага магистърски програми по икономическа теория и финанси, а също и бакалавърски програми по икономика.

През 2004 г. РИШ се сля с Центъра за икономически и финансови изследвания и разработки ЦЕФИР. Това е изследователска организация, която се занимава главно с проблемите на икономическата политика в периоди на преход. Сътрудниците на ЦЕФИР са предимно випускници на РИШ.

В преподаването в РИШ участват видни руски изследователи и преподаватели с докторски степени от известни световни университети като Харвард, Пенсилванския университет, Лондонската школа за бизнес, Университета в щата Уисконсин в САЩ, Университета в Тулуза и др.

Структурата на управлението на РИШ съответства на челните стандарти на корпоративното управление в нетърговския сектор. Ректорът е подотчетен на 6-членния Съвет на директорите, който осъществява общото ръководство на школата, утвърждава бюджета на учебното заведение и следи отчетите на счетоводството.

В тази школа се влиза с предварителни изпити, които се провеждат в Москва и в Новосибирск. От момента на създаването си преди 20 години РИШ отделя голямо внимание на спазването на "Кодекса на честа на РИШ" и се придържа към най-строгите стандарти за санкциониране на преписванията, компилациите и плагиатството.

През 1999 г. първият щатен професор в РИШ става Сергей Гуриев. А първият випусник на школата, станал професор през 2000 г., е Станислав Анатольевич Анатольев.

През 2012 г. от общо 30 професори в школата 16 са нейни възпитаници. През 2004 г. за ректор е избран Сергей Гуриев, а първият ректор В. Л. Макаров станал президент и член на Управителния съвет на РИШ.

На 7 юли 2009 г. по време на посещението си в Москва, в присъствието на студентите, преподавателите от РИШ и други над 1000 души реч държа американският президент Барак Обама. След това Обама връчи дипломата на отличничката на випуск 2009 г.

Заедно с бизнес школото INSEAD РИШ разработи специална програма за повишение на квалификацията на служителите от висшето звено на Сбербанк. Програмата включва осем курса, в шест от които се преподава от рускоговорещи професори от INSEAD, а два (по икономика и финанси) от професори от РИШ.

Според RePEc (Research Papers in Economics) по качеството на изследванията РИШ е на първо място сред икономическите институти от страните от ОНД и заема 104-о място в рейтинга на европейските висши училища.

Преподаватели от РИШ участват в много международни научни конференции.

В школата е създаден Научноизследователски център, който координира съвместната дейност на преподавателите и студентите. Още от втори курс възпитаниците започват да правят научни изследвания по различни проекти под ръководството на професорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай