Петък,

Обама държал реч в школата на Дянков

От: Failed to load user -
3445
Обама държал реч в школата на Дянков
A
A
A

Двама българи тази седмица станаха ректори на престижни части висши учебни заведения. Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков оглави неправителствената Руска икономическа школа (РИШ). А проф. Илиян Михов стана ректор на INSEAD - едно от водещите в света висши училища по бизнес. Руските медии отразиха новината за назначаването на Дянков, отбелязвайки, че той има значителен практически и научен опит. За повишението на проф. Михов, който досега временно заемаше ректорския пост в INSEAD, посвети статия "Файненшъл таймс".

Руската икономическа школа (РИШ) е неправителствено учебно заведение за професионално обучение по различни икономически дисциплини, създадено през 1992 г. Тя предлага магистърски програми по икономическа теория и финанси, а също и бакалавърски програми по икономика.

През 2004 г. РИШ се сля с Центъра за икономически и финансови изследвания и разработки ЦЕФИР. Това е изследователска организация, която се занимава главно с проблемите на икономическата политика в периоди на преход. Сътрудниците на ЦЕФИР са предимно випускници на РИШ.

В преподаването в РИШ участват видни руски изследователи и преподаватели с докторски степени от известни световни университети като Харвард, Пенсилванския университет, Лондонската школа за бизнес, Университета в щата Уисконсин в САЩ, Университета в Тулуза и др.

Структурата на управлението на РИШ съответства на челните стандарти на корпоративното управление в нетърговския сектор. Ректорът е подотчетен на 6-членния Съвет на директорите, който осъществява общото ръководство на школата, утвърждава бюджета на учебното заведение и следи отчетите на счетоводството.

В тази школа се влиза с предварителни изпити, които се провеждат в Москва и в Новосибирск. От момента на създаването си преди 20 години РИШ отделя голямо внимание на спазването на "Кодекса на честа на РИШ" и се придържа към най-строгите стандарти за санкциониране на преписванията, компилациите и плагиатството.

През 1999 г. първият щатен професор в РИШ става Сергей Гуриев. А първият випусник на школата, станал професор през 2000 г., е Станислав Анатольевич Анатольев.

През 2012 г. от общо 30 професори в школата 16 са нейни възпитаници. През 2004 г. за ректор е избран Сергей Гуриев, а първият ректор В. Л. Макаров станал президент и член на Управителния съвет на РИШ.

На 7 юли 2009 г. по време на посещението си в Москва, в присъствието на студентите, преподавателите от РИШ и други над 1000 души реч държа американският президент Барак Обама. След това Обама връчи дипломата на отличничката на випуск 2009 г.

Заедно с бизнес школото INSEAD РИШ разработи специална програма за повишение на квалификацията на служителите от висшето звено на Сбербанк. Програмата включва осем курса, в шест от които се преподава от рускоговорещи професори от INSEAD, а два (по икономика и финанси) от професори от РИШ.

Според RePEc (Research Papers in Economics) по качеството на изследванията РИШ е на първо място сред икономическите институти от страните от ОНД и заема 104-о място в рейтинга на европейските висши училища.

Преподаватели от РИШ участват в много международни научни конференции.

В школата е създаден Научноизследователски център, който координира съвместната дейност на преподавателите и студентите. Още от втори курс възпитаниците започват да правят научни изследвания по различни проекти под ръководството на професорите.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията