Нюйоркската градска опера е пред фалит

Нюйоркската градска опера е пред фалит | StandartNews.com

Ню Йорк. Нюйоркската градска опера, която има славата, че е направила това изкуство достъпно за обикновените хора, може да съкрати част от представленията си в сегашния сезон и целия следващ заради недостиг на средства. До края на годината операта трябва да събере 20 млн. долара.

„Компанията оцелява на ръба от години. През последните две успяхме да балансираме бюджета. Но не можем да продължим напред без солидно финансиране", коментира управляващият и артистичен директор Джордж Стийл пред „Ню Йорк Таймс".

Откакто напусна „Линкълн Център" заради финансови затруднения операта води почти номадско съществуване и изнася пет пъти по-малко представления годишно. Това затруднява още повече събирането на средства, както от билети, така и от дарения, защото публиката се отчуждава, а спонсорите намаляват. Сега Нюйоркската градска опера е обявила онлайн кампания за набиране на средства.

Тя е създадена през 1943 г. и превърна операта в достъпно изкуство. На сцената са гостували звезди като Пласидо Доминго и Рене Флеминг. Спирането на представленията поставя под въпрос дали Ню Йорк още ще може да се арежда сред културните столици като Берлин и Лондон, коментира „Ню Йорк Таймс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай