Стратегически съвети за Благовещение

Мъдрата ни конституция е отредила роля на българския президент като на кибика в таблата

Стратегически съвети за Благовещение | StandartNews.com

И астрономическата пролет дойде, и гастрономическата! Хванахме се за зелено, както се казва.

Аз за плачещите полицаи нищо няма да кажа! Уважавам институциите и предпочитам да мисля, че е имало концерт на Веско Маринов! И за новия апартамент на Цветанов също ще замълча... Този човек има патологична страст към недвижимо имущество. Може да е болестно състояние, а на болните не бива да се подиграваме. Има и друга възможност – написал е есе човекът и се е сдобил с нова къща. Стават такива неща, чел съм в интерент обяви...

Стратегическият съвет на президента включва интересни хора, сред които блести бившият шеф на софийското БСП Александър Маринов.

Не е лош човек, хокеист. А моята приятелка и велик културен бунтар Гергана Пирьозова е представена в съобщението от президенството като „Двигател на каузите за съхраняването на българските театри и опазването на Борисовата градина”. Две безспорно стратегически задачи, изискващи най-голямо внимание от страна на президенството! Изкушавам се да кажа, че ако бъде закрит поста президент на републиката, освободеният бюджет ще е напълно достатъчен за двете каузи на Пирьозова.

Но няма да го кажа! Мъдрата ни конституция е отредила роля на българския президент като на кибика в таблата - има право на две обаждания и едно местене. 

В същото време фигурата с най-незначителни политически правомощия се избира по най-трудния политически начин. Президенти стават най-добрите „зоон политикон”, след което конституцията им връзва ръцете, но пък им дава достъп и контрол върху тайните служби. Както се казва – и Майка Тереза да си, ще се изкушиш от реалната политика...

Най-милото е, че всеки член на стратегическия съвет е поканен да се представи с мото, наречено в президентското прессъобщение „кауза”. И „каузата” на Сашо Маринов е мисълта на Конфуций: „Красивите думи не са истински, истинските думи не са красиви.“ Мисля, че по-добре е президентският стратегически съвет да се придържа към Аристотеловата концепция за красивото, нежели да посяга към неразбираемия Изток, но – рано е за присъди! Нека поработи съветът, нека постратегира, да видим какво ще излезе. Както пише Тома Аквински, pulchrum est quod visum placet - красивото е онова, което радва сетивата. Повод за радост все още нямаме!

ГЕРБ внасят промяна в закона за семейните помощи, според която при 5 неизвинени отсъствия спираш да получаваш детски надбавки за 1 година. Напълно подкрепям. Нужно е Крумово законодателство в областта на образованието! Бих добавил - и на ученик, хванат със смартфон в час, да му се отрязва ръката, с която държи телефона. Да видим как ще си чати после. Абе, какво стана с онова добро предложение - дете, невзето от детска градина, да се води в районното управление на полицията?

Ако си спомняте, миналата година по това време Доналд Тръмп лансираше идеята да се въоръжават учителите, за да са подготвени за традиционните масови разстрели в американските училища... Както виждате, не само аз мисля в тази посока, въпреки думите на Шчедрин, че „просвещението трябва да се налага умерено, по възможност избягвайки кръвопролития”.

СДС отиват на евроизборите с ГЕРБ. Нормално е. Не трябваше да чакат покани от Жозеф Дол, за да се съберат всички, които излъчват представители в ЕНП в една листа. ДСБ отказват, защото според тях „ГЕРБ компрометират европейското дясно в очите на избирателите”. Генерал Наско също настоява за обединение, но около ДСБ. Понеже ДСБ са издигнали европейското дясно в очите на избирателите до недостижими висини.

Толкова високо, че не само социолозите, но и избирателите не успяват да го забележат напоследък!

Доказателства за антидясното на ГЕРБ били, че не искат да гонят „Фидес” и Орбан от ЕНП. И руски дипломати не искали да гонят, заради случая „Скрипал”. Като добавим и обвиненията на Корнелия, че ГЕРБ не искат да гонят мигранти и джендъри, явно основните упреци към управляващите са не в корупция и некадърно управление, а че не искат да гонят някого... Гостолюбиви са, както се казваше в една изложба на Косьо Вълков от „Дарик”, открита през изеклата седмица.

Чудя се и БСП да коментирам ли изобщо?! Там с едно изречение писателят Христо Стоянов описа ситуацията: Бабите съсипаха партията на Дядото.

Не съм мачист, но ако дамите от „Позитано" 20 се бяха посветили на приготовления за големия народен празник Благовец, повече щяха да допринесат за изборния успех на столетницата. Да преметат, да почистят, да струпат излишното на клада и да я подпалят. Така се прави преди Благовещение. Понеже на това Благовещение в БСП „блага вест” няма да дочакат, поне къщна работа да отметнат някаква. Каквото и да си мислим за Сергей Станишев, човекът за трети път го избират за шеф на Европейските социалисти! И то не с някакви апаратни карамболи като тези на „Позитано”, а на конгрес... С колко председатели на европейски партии разполага България? Мисля, че са по-малко от космонавтите ни и от носителите на „Златната обувка”.

Съвсем сериозно предлагам, ако БСП не включат Станишев в листата, ДПС или ГЕРБ да го номинират.

А социалистите да се посветят на традиционни патриотични игри и народни обичаи преди Благовещение.

Ето някои практики, подходящи за социалисти с настъпването на пролетта:

На 22-ри преди изгрев жените на „Позитано” измитат къщите и дворовете и започват да ги обикалят, като тропат с маши и ръжени по тенджери и тигани.

Тропат и викат: „Бягайте змии и гущери, че дядо Благовец иде с железния топуз”. Ясно е, че става дума за дядо Благоев.

С настъпването на пролетта модерната социалистка не трябва да подхваща игли и куки за плетене. Не че го е правила през януари и февруари, или пък ще го направи през април, но през март особено не трябва да го прави.

На самото Благовещение се облича нова дреха, а на трапезата трябва да има риба и само зелени неща: коприва, спанак, долари, „Зелената книга” на Кадафи,списък на избирателите, пратени за зелен хайвер...

Пролетта, която започва с Благовещение, е традицционно време за завръщане на кукувици, щъркели и самодиви. Т.е. на „Позитано” могат да помислят за нов конгрес, или поне пленум. Ако ви закука кукувица или Мая Манолова на 22 март, непременно трябва да имате пари в джоба, казва народът, за да ви е спорна годината. Ако ви закука самодива – трябва да имате десет пъти повече пари! В противен случай самодивата може да се окаже само дива.

Изобщо пари трябват, а социалистите традиционно се свенят да говорят за пари. Още от времето на Маркс ги смятат за понятиен фетишизъм.

Дните преди Благовещение са подходящи за продупчване на уши и слагане на обеци. Още от Аспарухово време тези дни се наричат „пърсинг тайм”. Момите се подреждат в кръг, а момците препускат на коне около тях и им дупчат ушите със стрели. Оцелелите моми били много тачени, защото явно Тангра ги закриля. Също като пленум на социалистите – оцелелите са много тачени. Момите сами не могат да си дупчат ушите, защото - спомняте си – през март не трябва да пипат игли. По тази причина и поради липсата на коне и стрелци с лъкове, дамите могат да се ориентират към най-близкото тату-студио. Там освен „обеци на ухото” могат да си направят и подходяща татуировка. Например Георги Димитров пред Лайпцигския съд или Станишев вози Елена Йончева на мотор.

Изобщо приближаващото Благовещение е време за почистване и обновление. В политическо отношение е нереалистично да храним особени надежди за този март, но в личен план можем много да направим.

Например да организираме сериозно почистане на неприятни спомени, за да отворим място за бъдещи. Да почистим отколешни любови и заблуждения – става и с лоботомия, но науката още не е достатъчно напреднала, а за Алцхаймер ни е рано. Но може да разлистим стари фото албуми или страници във фейсбук.

Да си спомним за първата целувка (това ще ни припомни, че имаме час и при зъболекаря), първите разходки в парка, първото „zdr k pr”... Има един народен обичай, който горещо препоръчвам. Изчакайте партньора си да заспи и му налейте малко кладенчова вода в ухото. Щом подскочи, запейте му: „Що ми е мило и драго, че се е пролет пукнала” – уверявам ви, ще видите и него, и връзката си в нова светлина.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай