Новият пътен шеф - родолюбец и ротарианец

Георги Терзийски се слави като добър оратор, трогна съгражданите си с емоционален пост във Фейсбук

Новият пътен шеф - родолюбец и ротарианец | StandartNews.com

"Животът е това, което се случва, докато сме заети да правим други планове" - Джон Ленън. 

Това написа на страницата си във Фейсбук новоназначеният шеф на Пътната агенция Георги Терзийски. Само няколко седмици по-рано, като областен управител на Ловеч, той се отчете пред съгражданите си за свършеното през 2018 г. и начерта плановете за 2019-а.

"Ключовите думи в работата на институцията Областен управител и администрацията на Ловеч през 2018-та бяха инвестиции, образование, административни услуги, „Хемус“, „Долно езеро“, язовири, болница, мостове, тунел.
През 2019 г. ще продължи работата в сектор „Образование“, работата по привличане на инвестиции, изграждането на новите отсечки от АМ „Хемус". 
------------------

Няколко седмици по-късно обаче Георги Терзийски е в ново амплоа - в сряда Министерски съвет го освободи от заеманата до момента длъжност, а регионалният министър Петя Аврамова го назначи за председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" - проветриво място, чийто ръководители бързо се сменят през последните години. 
"Господин Терзийски е с административен опит и смятам, че ще се справи с предизвикателството да оглави АПИ", заяви Аврамова. Тя начерта и най-важните задачи на ведомството, които ще трябва да се изпълнят от новия началник.

Една от тях е извършването на цялостна реформа в пътните такси. "Това е изцяло нова за България реформа, която изисква пълна мобилизация на АПИ и ще допринесе за събирането на повече средства, с които да можем да ремонтираме, рехабилитираме и изграждаме републиканската пътна инфраструктура", подчерта министърът. Именно фалстартът при въвеждането на електронната винетка бе причина за уволнението на предишния шеф на АПИ Светослав Глосов. Сега горещият картоф с реформата е в ръцете на Терзийски. Освен всички технически задания, очаква се той и да обяснява по-добре на обществото предстоящото пускане на тол-системата за камионите и редицата ключови ремонти, планирани за 2019 г. Терзийски е известен със своите ораторски умения - нещо, което липсваше на предишните шефове на АПИ. 

През тази година се очаква развръзката по някои от най-важните и скъпи пътни проекти. За март е планирано да бъдат направени три първи копки на магистрала "Хемус", а по-късно ще започне и работата по аутобана от София до Калотина, както и довършването на южната дъга от столичното околовръстно между кв. "Младост" и магистрала "Тракия".
Предстои да се избере строител на "Струма" през Кресненското дефиле и да се реши въпросът с изграждането на тунел "Железница". В ход са и процедурите за магистралата Русе - Велико Търново и скоростният път от Ботевград до Видин. Трябва да се движат и проектите за рехабилитация на републиканските пътища по ОП "Региони в растеж".

И ако сред всички тези задачи "Хемус" все пак е приоритетът, то Георги Терзийски вече е работил по този проект, макар и в друга позиция. През миналата година важна част от дейността на областната администрация в Ловеч са били процедурите, свързани с проектирането и изграждането на „Хемус“. „За участъка Ябланица – Боаза сме изплатили обезщетения на собственици на 63 имоти, общо – 160 022 лв. за изграждане на обект „АМ „Хемус“, участък 1 с обхват от км 78 884 до км. 87 800“. Отделно от това участваме в експертните и технически съвети по проектирането на другите участъци на територията на област Ловеч, поясни Терзийски в отчета си в началото на 2019-а.  
Разбира се,

сега ще му се наложи да навлезе в най-дълбокото с тези проекти за милиарди левове

А изграждането на "Хемус" е жизнено важно за развитието на любимия му Ловеч. Като областен управител Георги Терзийски работеше активно за привличането на инвестиции там. През 2018 г. бе подписан меморандум с Национална компания „Индустриални зони“ за сътрудничество, като Областна администрация подготви три терена държавна собственост за предоставяне на държавната компания. 
А през октомври бе представен големият инвеститор VОЅЅ Аutоmоtіv, който трябва да  започне производство в ловешкото село Баховица през май 2019 г. Фaбpиĸaтa щe бъдe paзпoлoжeнa в част от халетата нa автомобилния зaвoд нa "Литeĸc мoтopc", ĸoйтo ще пpoдължи да произвeждa Grеаt Wаll. В нoвия зaвoд нa гepмaнcĸaтa фирма ще бъдат наети 1000 ĸвaлифициpaни paбoтници, като средната брутна заплата ще е в размер над 1000 лева. 

Възраждането на родния край е мечтата на новия шеф на АПИ

Това става ясно и от емоционално обръщение от личния му профил в социалната мрежа. "Търся хората, признателни на своето родно място – да се обадят, да помогнат с идеи, с контакти, да доведат своите бизнеспартньори, да дойдат със своя опит, мнение, съвети. Заедно трябва да търсим решенията и възможностите, но не можем да си позволим да стоим безучастни и да допуснем Ловеч и областта да са място на несбъднатите мечти, на счупените прозорци и безлюдните улици", написа Терзийски. И добави: 

"Елате, заради аромата на люляка, заради спомена от трепета на първата любов, заради тук научената първа дума на чуждоземен език, заради решените тук трудни задачи по математика, заради получения тук занаят, заради спомените от Летния театър, от „Гущера” и Баш бунар, заради Троянския и Тетевенския Балкан, заради красотите на Панега, елате не като туристи, а като съмишленици! Нашият край все още е много красив! Нужно му е малко, много малко… нужно е само да простим грешките /не да забравим!/, да го погледнем с обич и помогнем кой както и с каквото може! Елате! И покажете Вашата признателност към града, който начерта знаците на Вашия живот! Помогнете да напишем заедно страниците на утре-то на нашия край!"

Всъщност роденият на 1 септември 1971 г. Терзийски е напускал родният край само за кратко - за да завърши икономика в УНСС и право в Русенския университет. Работил е само в родния си град - в инспектората на Агенцията по заетостта (1996 - 2002 г.), а след това и в Главната инспекция по труда, където от 2006 до 2009 г. е директор на звеното. След това отива във фирмата за промишлено оборудване за прецизни стругарски и фрезови обработки "Грико машининг", чийто собственик е Гриша Генов.
Бил е зам.- председател в Общински съвет на Ловеч, като общински съветник е излъчен от гражданската квота на ГЕРБ. 
В областната администрация на Ловеч Георги Терзийски влиза при втория кабинет на Бойко Борисов в края на 2014 г. като зам.-областен управител. Напуска при служебното правителство на Огнян Герджиков, за да се завърне като губернатор на Ловеч при третия кабинет "Борисов".

Близък е с бившия министър на регионалното развитие Николай Нанков, който също е бил областен управител на Ловеч в периода 2009- 2011 г. Когато Нанков подаде оставка на 31 август заради катастрофата край Своге, отнела 20 живота, Терзийски коментира: "Днес Николай ми даде пореден повод за гордост, че ме допусна близо до себе си и ми даде възможност да преживяваме заедно важни за хората от Ловешко неща. Приемам /оставката б. ред./, защото така се носи тежестта на достойнството на още младите плещи. Сигурен съм, че това не е краят на една политическа кариера, а светъл момент в една дълга политическа деятелност, изпълнена с още по-бляскави моменти". 
Терзийски е член е на Ротари клуба в града и участва в различни родолюбиви инициативи.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай