Накити и монети вадят край прохода Вратцата

Накити и монети вадят край прохода Вратцата | StandartNews.com

Градище. Добре запазен бронзов пръстен, бронзова закопчалка за книга и оловна пломба са открити при разкопки в местността „Градище" край прохода Вратцата.

Проучванията, извършвани от екипа на доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова, продължават вече седми сезон. Тази година археолозите разкопават част от крепостната стена на средновековния град Вратица, изградена върху северната част на ранновизантийска църква. Проучването на църквата започна преди три години. Храмът е построен в края на V в., върху по-ранен некропол и е функционирал до първата половина на VІ в., когато е разрушен от земетресение.

Сред откритите през този сезон находки са бронзови монети от ІV и ХІІІ – ХІV в., ромбовидна апликация от сребро с изображение на човешко лице, елементи на облекло (копчета, коланни апликации), голям брой екзагии (мерки за тежест), джобно ножче от желязо, открито на едно и също място с малко брусче за заточването му. Те явно носени като комплект от притежателя им.

Започна изработването на арихектурен проект за консервация и реставрация на разкритите археологически структури и ранновизантийската църква. Дейностите са от изключителна важност за социализацията на местността „Градище" и опазването на културните ценности на това място, като част от историческото наследство на Враца и Северозападна България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай