Музей събра еликсири по рецепта на дедите ни

Музей събра еликсири по рецепта на дедите ни | StandartNews.com

Музей на виното отвори врати в края на миналата година. Къде? Там, където му е мястото - в сърцето на най-древния винарски регион Мелник. Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански направи всичко възможно, за да се случи дълго чаканото събитие.

В избата под земята в няколко зали е подредена богата експозиция, която дава възможност на посетителите да проследят историята на виното и винопроизводството през хилядолетията. В трезора на музея има специална секция мелнишки вина, произведени от избите на региона Средна Струма. В дегустационната зала гостите могат да открият своето вино. "Много години се готвихме за този момент. Събирахме древни инструменти за засаждане на грозде, за приготвяне и съхраняване на течния еликсир - оръдия на труда, мелачки, кошове. Предлагат се само домашни вина, произведени по рецепта и технология на дедите ни. Всичко е с гарантиран произход и качество. Музеят ще даде тласък на туризма", твърди Живко Литов, който е един от инициаторите. Колекцията от вина наброява над 400 бутилки, като сред тях има и скъпи експонати. Но те не се продават. Пазят се и еликсири от далечната 1941 година. Има и френски, и австрийски вина. Като консултанти са привлечени местни енолози, които ще дават информация и ще разказват историята на лозарството и винопроизводството в региона.

През вековете от Мелник са тръгвали керваните с гъсто мелнишко вино, което е могло в кърпа да се носи, разказват легендите. Стигали до Западна Европа, а трасето е известно като "Пътят на виното".
В избата служителите показват как се запечатват с восък бутилките. Има съдове, които са с историческа и етнографска стойност, сред тях и такива от древността - глинени, дървени и метални инструменти за окопаване и подрязване, за пренасяне и съхранение на гроздето и виното.

Трезорът се помещава в традиционните за Мелник тунели, по стените на които се подават гърлата на бутилките от ценната колекция. Как да не му се пие на човек, като гледа тези еликсири!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай