Милионер превърна в битак Военния клуб на Разград

Връщат блясъка на офицерския дом, в него влизат губернаторът и екипът му

Милионер превърна в битак Военния клуб на Разград | StandartNews.com

Военният клуб в Разград, тънал в мизерия и разруха повече от три десетилетия, отново ще възвърне блясъка си. Залите, в които до средата на миналия век са блестели саби и еполети, където офицери са танцували валс със своите дами, ще се превърнат в приемна на  губернатора и в канцеларии на неговите чиновници.
Новото преобразяване на старата барокова сграда ще стане факт тази година, след като миналата кабинетът "Борисов" 3 преотстъпи на  областната управа имота. Дълго време той бе   притежание на военното министерство, но не бе поддържан.
Докато намери своя нов собственик гарнизонният клуб в Разград премина през перипетии на чиновническо тупане на топката и на безплодни  пазарлъци между властите на централно и местно ниво.

Трима кметове опитваха през годините след 1989 да измолят различните правителства да прехвърлят собствеността на военния клуб на общината, за да се превърне той в ритуална зала за сватби и кръщения. Докато градоначалниците  трупаха  преписки  с искания към военното министрество и търсеха лобисти, да агитират в полза на промяната, старата барокова сграда се саморазруши дотам, че  стана опасна за минувачите по централната  улица „Кирил и Методий” в Разград.
Когато през лятото на 2017 г. огромни  късове от фасадата се срутиха на земята, областният управител Гюнай Хюсмен призна, че положението излиза извън контрол. Той нареди да се отцепи тротоара по улицата с банките, където се намира и сградата на хлопналия кепенци военен клуб и започна поредната серия пазарлъци с властта в София.
Артументите на последния разградски губернатор явно бяха чути, където трябва и в началото на  2018  военният министър Красимир Каракачанов  даде принципно съгласие, стопанин на гранизонния клуб да стане държавната  администрация в Разград.

Беше даден ход на прашасалата близо 30 години преписка

и в края на миналата година третото правителство на Бойко Борисов разреши трансформацията.
Още не е ясно - не дали, а кога ще започне и приключи ремонтът, за да се нанесат там  служителите на областната администрация. Независимо от нееднозначните оценки за  правителственото решение, да се преобразуват залите на някогашния гарнизонен клуб в чиновнически канцеларии, за местната общност  е добре, рушащата се сграда да бъде ремонтирана и да заживее нов живот. Дали  някоташният блясък на Военния клуб ще бъде върнат и ще стане бароковият архитектурен паметник отново символично място за разградчани, ще покаже бъдещето.
Гарнизонния клуб в Разград е петият в България офицерски дом, построен  в началото на ХХ век. Той отваря врати през 1904 година, след като  княз Фердинанд, веднага след встъпването  си на  престола, одобрява Устава на военните събрания и насърчава изграждането на  офицерски клубове в страната.
Първият бал в гарнизонната зала е насрочен за 20 ноември. Местният вестник „Разградски  новини” съобщава, че „Утре, 20 того, ще се открие за посещение от страна на офицерите и поканените граждани, военният клуб в града ни. По тоя случай вечерта ще има танцувална вечеринка, за която цел в същия ден ще пристигне от Шумен една от военните музики на тамошния гарнизон.”

За феноменалния успех на първото в града  офицерско соаре разбираме пак от страниците на същия вестник, който в следващия си брой  пише: „Танцувалната вечеринка на 20 того вечерта от офицерите на тукашния гарнизон във военния клуб по случай откриването му, излезе много оживена и бляскава. Присъствующите граждани останаха предоволни от добрия прием на г. офицерите. Танцовете продължиха до 4 часа след полунощ.”
Хроникьорите разказват, че  тогавашният кмет на града хаджи Бърни Атанасов активно  помагал военният клуб да бъде завършен възможно най-бързо и да се превърне в център на градския живот и забавления. Кои са проектантите и строителите на красивата барокова сграда обаче няма как да  разберем, защото строителните книжа, които се съхранявали в градския архив, са унищожени по време на голямото наводнение, заляло Разград през 1947 година.
Така или иначе в продължение на 85 години  военният клуб е една от забележителностите на Разград. Дори и след като комунистическата власт, която забранява военните събрания и одържавява тяхното имущество, гарнизонните зали се ползват от военните, които са стопани на т.нар. Дом на народната армия.
Разрухата обхваща достолепната постройка в периода на прехода, след като първо там се настянавя местен кредитен милионер, който  дълго време ползваше за търговски битпазар балната зала, а в

хотелската част бе превърнал в кръчма и апартаменти за лично ползване

В края на 90-те инфлационното цунами издуха новобогаташа от обществената сцена, а  военният клуб хлопна кепенци. И започна да се руши. Сега хората в Разград се надяват, че  идва краят на разпада и една от най-хубавите сгради в града ще върне блясъка си, макар и с ново предназначение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай