Медузи затвориха АЕЦ в Швеция

Медузи затвориха АЕЦ в Швеция | StandartNews.com

Оскаршхамн. Също като във второстепенен фантастичен филм, ядрените инженери в Оскаршхамн, в югоизточната част на Швеция, са борят с гигантски рояк от медузи, който принуди затварянето на най-големия по рода си реактор.

Оператор на централата заяви, че през уикенда огромен куп от медузи са запушили охлаждащите тръби в атомната електроцентрала Оскаршхамн на брега на Балтийско море, принуждавайки 1400-мегаватовият реактор да затвори, предаде Ню Йорк Таймс.

Андерс Остерберг, говорител на оператора Oskarshamns Kraftgrupp AB, заяви във вторник, че медузите са разчистени и че инженерите се готвят за рестартирането на реактора.

"Надяваме се, че сме решили проблема по отношение на медуз , но не сме сигурни, защото те могат да се върнат", каза той по телефона. Видът е известен като лунна медуза (Aurelia aurita), които по принцип не са опасни за хората.

Самите реактори са от вида кипящи реактори, които по структура са подобни на тези авариралата японската ядрена централа Фукушима-1. Това позволило на тонове медузи да навлязат в охладителната система и да я задръстят до степен, изискваща аварийно спиране на реакторите и спешно почистване.

Според експерти инцидентът в шведската ядрена централа е предизвикан от наскоро настъпил връх в размножителния цикъл на тези същества, в който те многократно увеличават броя си. Това не е първият случай на инцидент в ядрена централа, предизвикан от подобни организми. Миналата година системите на калифорнийска централа биват задръстена от мешести същества наречени салп, а самата Оскаршхамн е имала подобен проблем през 2005.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай