Маша Илиева прелъсти Зорба гърка

Скандалната балерина е сред звездите в грандиозния спектакъл в НДК

Маша Илиева прелъсти Зорба гърка  | StandartNews.com

София. Мария Илиева утре вечер ще прелъсти Зорба гърка в НДК. Страхотната балерина е мадам Ортанс в бляскавия спектакъл, с който националната опера гостува в зала номер едно.

Маша, която преди години скандализира пуританите с прекрасни еротични снимки, беше избрана за ролята още в предишната версия на световноизвестната класика през 1995 г. "Тя е най-добрата Ортанс", коментира още тогава култовият хореограф Лорка Масине, роден в Ню Йорк. Всъщност той е от най-интересните персонажи в жанра. Баба му е руска принцеса по майчина линия. Във вените му тече синя кръв, защото е наполовина княз. Харесва хората, които са аристократи в живота дори да нямат неговото потекло. Син е на световноизвестния танцьор и хореограф Леонид Масине. Работил е с два от колосите в съвременния танц - Джордж Баланчин и Морис Бежар. Лорка ще остане в историята именно със "Зорба гъркът" - най-касовия балет екшън на XX век. "За съжаление нашият свят е доста скован и не можа изведнъж да приеме моята версия. И до днес много хора не разбират защо пожънах подобен триумф със "Зорба". Вече 20 години правя турнета с този спектакъл, който досега е събрал над 4 милиона публика. Но успехът в един момент се обърна срещу мен, защото публиката вече не искаше да купува билети за други постановки. А това никак не се харесваше на директорите на трупите. А в същото време в Италия критиката написа след "Зорба": "Най-накрая "Арена ди Верона" се напълни отново". Би по популярност дори най-поставяната опера в света - "Кармен". Разбира се, "Лебедово езеро" никога няма да умре, защото е шедьовър", коментира Масине. Когато е на 11, той среща Микис Теодоракис, автора на музиката.

"Беше още млад композитор и пишеше ноти за филм, който трябваше да снима с баща ми. Спомням си, че стоях отстрани и свирех на китара. Той дойде до мен и ми подхвърли: "Чакай, не така", и ми показа няколко акорда. На 15 прочетох книгата на великия Никос Казандзакис и от този момент нататък не престанах да мисля за Зорба", връща лентата Лорка в спомените си.

Неотдавна гръцкият вестник "Етнос" съобщи интересна новина. Разследващи журналисти са открили, че в живота прототипът на Зорба се е казвал Йоргос Зорбас, а не Алексис - като в романа. Живял е две десетилетия в Скопие до своя край през 1941 г. Репортерите намерили дори и гроба му в гробището "Бутел" в столицата на Македония. "Никога не съм срещал човек, който умееше толкова добре да се забавлява, колкото Зорбас. А как само играеше сиртаки", бил казал Никос Казандзакис пред журналист в Атина. Зорбас от Скопие е кореспондирал с писателя до неговата смърт.

Операта и НДК пуснаха и допълнителни билети от 10 и 15 лева за "Зорба гъркът" за утре вечер. В главните роли са още Еленко Иванов, Емил Йорданов, Людмила Илиева, Кирил Иванов. "Зорба гъркът" се свързва най-вече с кинохита с Антъни Куин по книгата "Живот и приключения на Алексис Зорбас" (1943), с която стартира кариерата на Казандзакис. Балетната постановка настига по известност литературния и филмовия вариант. Световната премиера е през 1988 г. на "Арена ди Верона". Спектакълът събира 120 000 на открития стадион в Рио де Жанейро. Масине, завършил литература в Сорбоната, никога не е поставял "Зорба гъркът" в Гърция. Концепцията му е без абстрактности. "Езикът трябва да е разбираем за публиката", смята режисьорът, който е фен на Кафка, Томас Ман и Джордж Оруел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай