Люти подправки морят бактериите в храната

Ресторанти в Бали предлагат сам да избереш коя риба да ти изпекат

Люти подправки морят бактериите в храната | StandartNews.com

Ако Джулия Робъртс бе избрала да яде Nasi Goreng (пържен ориз) в Бали вместо спагети в Италия, може би холивудската лента "Яж, моли се и обичай" би била още по-любопитна за зрителите. Както природата на райския остров, така и кухнята там предизвиква експлозия в сетивата от аромати, вкусове и цветове. Тя е изключително разнообразна. Има индонезийски, индийски, китайски, японски и няколко вида европейски ресторанти, за да може всеки чужденец да се чувства като у дома си. Балийската кухня е разновидност на индонезийската, но със своите специфични особености. Най-впечатляващото е, че ястията са много пикантни. Някои са толкова люти, че те принуждават да скочиш от стола с насълзени очи и да направиш на бегом кръг около масата с надеждата, че ще изгасиш пожара. Любовта към лютите подправки е напълно оправдана във всички страни с тропически климат, защото те морят бактериите, твърдят специалистите.

Предлаганите ястия са от натурални и пресни продукти. Пилетата и патиците, които сервират, са с големината на гълъб, защото са живели свободно и щастливо и никой не ги е тъпкал с хормони на растежа и антибиотици. Рибите са плували в морето броени часове, преди да се окажат в чинията.

Едно от най-прекрасните места за вечеря е плажът в Джимбаран. Там по брега има множество малки ресторантчета, където предлагат морски дарове. Вечер на масите палят газени лампи, а при прилив океанът гали краката ти. Идилията е толкова пълна, че не можеш да се начудиш на кой болен мозък е скимнало да заложи бомба в едно от заведенията през 2005 г., когато е един от двата терористични атентата в Бали.

Можеш сам да избереш вечерята си, която чака в аквариумите. Крабовете те гледат и намигат, кралските скариди, мидите, калмарите и прясно уловеното махи-махи са готови за барбекюто. Скарата също е специална, защото на нея се горят черупки от кокосови орехи. Морските дарове се сервират с различни пикантни и сладко-люти сосове. Сред най-вкусните риби е сладководната гураме. Задължително трябва да се пробва и барамунди. Филето й е сочно, поднасят го с пресни зеленчуци и зелени подправки. Много типична за местната кухня е и рибата снапър - бял и червен. Парченца риба тон, потопени за секунди във врящо олио, за да се запазят съвсем сочни отвътре, се поднасят с мента и пъдпъдъчи яйца.

В рибната серия не бива да се подминават японските специалитети. Сред тях е шимато - предястие от различни видове сурова риба - сьомга, тон и други, подправени с уасаби, тънко нарязан джинджифил и соев сос.

Към вечерята върви арак - местното палмово или оризово вино. Вкусът му е леко блудкав за туристите, затова го предлагат с мед, спрайт или портокалов сок. Балийската бира "Бинтанг" също е приятна. В скъпите ресторанти сервират и вина - преобладават австралийските, но има и калифорнийски, и италиански. Цената им обаче е много висока - над 10 долара за чаша. Странно, при положение, че един от най-големите производители на вино в Новия свят - Австралия, е съвсем наблизо. Вносителят на гроздови еликсири в Бали обаче е монополист, който се е разбрал с властите и не допуска конкуренти.

Автентична балийска, индонезийска или китайска кухня може да се опита във варунгите - малки кръчми, които са посещавани предимно от местните хора и не са на пътя на туристическия поток. Отбихме се на такова място край древния храм Гоа Гаджи близо до град Убут. В прекрасната райска градина масите са в малки беседки със сламени покриви. Събуваме се и сядаме на рогозки. Хапваме печено пиле с карамелен сос, към което има пържени фъстъци с подправки и люти сосове. Всичко е поднесено в листа от банан.

Едно от любимите ястия на индонезийците е супата от волска опашка - подобна е на нашето телешко варено, но по-вкусна. Интересно съчетание на вкусове предлага и ястието от парченца телешко, варени на бавен огън в сок от кокосов орех, които се топят в устата. Типично балийско ястие е и печеното прасенце, както и свинските ребърца със сладко-лютив сос.

В китайските варунги не е за изпускане супата от аспержи и раци. Сервира се много гореща и люта и е идеална срещу махмурлук.

Но каквото и да избереш като гарнитура или основно ястие на трапезата присъства ориз - бял, червен, жълт, кафяв. Пържен или варен, той чака своя лют сос, за да получи вкус и смисъл.

Да превърнеш стека в кибритена кутийка

Освен типичните ресторанти с всякакви традиционни специалитети, в Бали може да се опита храна, приготвена по супермодерна технология. В култовото заведение Ku De Ta в Семиняк, което е в топ 3 на Югоизточна Азия, има молекулярна кухня. Става въпрос за революционната гастрономия, която навлезе в практиката в началото на новото хилядолетие. Следвайки пионера Ерве Тис, готвачите започнаха да правят опити с продуктите, като ги подлагат на високо налягане, вакуум, течен азот, висока температура. Така например парче стек се разбива на пяна до молекули. След това се смесва с други продукти, разбити по същия начин. Целта е да се намери идеалното съчетание на вкусове и аромати, обяснява готвачът Делян, който живее в Бали. Когато се сглоби готовото ястие, то може да има коренно различен цвят, форма и аромат. Например стекът да се свие до кибритена кутийка, а ягодата да има вкус на скарида. Друга особеност е, че не клиентът, а компютър избира и съчетава храните и напитките в менюто. А освен че се грижи за сетивата, машината брои и калориите. И въпреки че е странно, консумирането на храна - лабораторен експеримент, създава изключителни усещания от вкусове и аромати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай