Летящ шотландец отърва боя в Коиловци

Парапланеристът Том извади късмет за разлика от френските командоси

Летящ шотландец отърва боя в Коиловци | StandartNews.com

Плевен. Шотландец с парапланер се приземи принудително, но се отърва без бой в Коиловци. Плевенското село се прочу у нас и по света, след като миналата година осуети мисия на френските спецслужби. Тогава местни юнаци отупаха здраво чуждите командоси в люцерната.

Сега небесният пришълец бил забелязан първо от 50-годишния пазач Атанас Евлогиев.
"Неочаквано се спусна над мене и кацна на стотина метра отвъд стопанския двор. Прибра си парашута и го напъха в една раница. Колегата го попита дали има нужда от помощ, но той отказа. Щели да дойдат да го приберат негови хора. Аз не се уплаших. От какво да се плаша. Сам човек, не носи оръжие, а и ние бяхме двама...", обясни гардът. После довери, че не иска да си навлече неприятности като двамата братя здравеняци Слави и Васко Цоневи, които лани натупаха французите в нивата си, а вместо награда престояха в ареста една нощ.

Новото приземяване се случило в 18,30 предишната събота. Пред охранителите в стопанския двор парапланеристът се представил като Джон от Англия. Час по-късно в небето над Коиловци бил забелязан да се рее втори параплан, този пък червен. Неговият полет пък проследил трактористът Стефан Величко. "Направи кръгче над селото и продължи към Плевен. Аз бях останал последен клиент на една кръчма. Пийнах няколко бири след работа с пържена рибка", довери бдителният жител на българското село със запазено място на картата на световния антитероризъм.

Стефан предположи, че вторият парапланерист вероятно е облетявал района в търсене на предишния. "Само нема да се плашиш, брат! Нека си кацат, на нас не ни пречат", вдъхва кураж на всички особнякът Мирослав Блажев, който пък се представи за авангардист в коиловския фешън. Мъжът ходи облечен в снежнобяла риза, чисто бял анцуг "Адидас", с жабо, папийонка и вратовръзка едновременно. Той любезно предлага на гостите на селото да ги разведе по забележителните места, където се приземяват чужденците.

Летящият шотландец, посетил Коиловци, се казва Том, твърдят обаче студентките Светла, Анита и Евелина. През ваканцията трите момичета припечелват в полето по някой лев с бране на домати. Момичетата мернали непознатия в селото и го заговорили на родния му език. Той се оказал 30-годишен любител на екстремни спортове от Острова, който от месец пробвал въздушните течения над българска територия. Полетял от височините край Шумен, но вятърът го духнал на запад. Зарадвал се, като чул английска реч в опасното за пришълци плевенско село. Помолил за телефон, за да повика приятелите си на помощ. Бил дружелюбен, млад и усмихнат.
Пенсиониран служител на реда предложил да викнат полиция, но младите хора отказали. След половин час пристигнал микробус със сънародници на британеца и той отпрашил. Том дошъл у нас с туристическа агенция. Прекарал известно време в Сопот. По време на краткия разговор коиловските младежи му разказали за неприятностите на франсетата в нощта срещу 16 октомври м.г. Петима непознати чужденци тогава бяха сгащени от трима местни в люцерната край селото и отнесоха як пердах. Между нашенците бил полицаят Румен Цветанов, който прострелял единия неканен гост в крака.

Село Коиловци е подозрително към непознати заради кражбите на циганите от съседното с. Мечка. Иначе тук живеят добронамерени и трудолюбиви хора, категоричен е кметът Красимир Иванов. Той сподели, че във въпросната събота също забелязал въздушния гост. Пътувал с автобуса на местния футболен отбор и на излизане го видели. Управникът смята, че властите още дължат обяснение на неговите съселяни заради нашумелия миналогодишен екшън. Случаят първоначално бе обявен от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов за недоразумение с любители на екстремни спортове. После се разбра, че парашутистите са военнослужещи от френската Генерална дирекция за външна сигурност на обучение в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай