Лео - жестокият вълк от Уолстрийт

Филмът разказва за живота на милионера мошеник Джордън Белфорт

Лео - жестокият вълк от Уолстрийт | StandartNews.com

"Вълкът от Уолстрийт" е петата широкоекранна колаборация между Мартин Скорсезе и Леонардо Ди Каприо. Тандемът през последните 10 години създаде шедьоврите "Бандите на Ню Йорк", "Авиаторът", "От другата страна", "Злокобен остров". Лео вече получи "Златен глобус" за "вълкът" и лентата, която миналата седмица тръгна предпремиерно у нас, се очертава като един от най-сериозните кандидати за "Оскар". Той определи тричасовия киноразказ за един от най-известните хищници от финансовите среди на САЩ като "биография на една отрепка". Самият актьор е изключително пластичен като млад и амбициозен милионер мошеник. Партнират му Джона Хил, Джон Фавро, Матю Макконъхи и Марго Роби - красавицата, която се срамува да се съблече пред Лео. Един от брокерите на Ротшилд във филма се играе от 24-годишния българин Георги Лалов.

Филмът е създаден по мемоарите на борсовия посредник Джордън Белфорт, популярен с бурния си възход, разточителен живот и последвалия двегодишен престой зад решетките заради огромни измами на инвеститори. На 25 години бившият продавач на месо от Куинс, който, както сам казва, произхожда от обикновено семейство на счетоводители, изкарва по 50 млн. долара годишно. Списание "Форбс" го определя като "объркан Робин Худ, който взема от богатите и дава на себе си и на своята щастлива банда брокери". Главният герой набързо научава правилата на известността. Още на следващата сутрин офисът му е буквално щурмуван от тълпи побеснели младежи, желаещи да станат част от неговата весела група. Шеметната бързина обаче, с която натрупва огромно финансово състояние, прави впечатление на ФБР и започва разследване. Част от финансовото му състояние отива за обезщетения. Това става, след като свидетелства срещу свои бивши колеги.

Филмът веднага предизвика противоположни реакции. Лентата на Скорсезе бе осъдена от някои критици като "прослава на непозволената алчност". Жертвите на Белфорт също възроптаха, че това, което той е вършел, не е забавление и схемите за измами, създадени от "Уолстрийт", продължават да действат. "Той го прави, защото може. Тогава какъв човек си? Дали лесно бихме попаднали в такава ситуация? Мисля, че да", коментира наскоро Мартин Скорсезе в интервю за "Асошейтед прес". Защитниците на филма обаче твърдят, че целта на Скорсезе не е просто да посочи, че Белфорт е лош и да каже: "Не правете така". Напротив, посланието е всеки да помисли върху собствената си вина за съществуването на системата, която ражда такива като него.

Само за две седмици филмът събра приходи от 63,3 млн. долара, така че със сигурност ще се превърне в една от най-печелившите творби на Мартин Скорсезе.

"Вълкът от Уолстрийт"*****

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай