Косата капе от диети

Сгъстете я с повече месо, яйца, боб и ядки

Косата капе от диети | StandartNews.com

Къде, ако не в оплешивяването, двойният стандарт важи с пълна сила? Не е странно един мъж, било то по-млад или вече застаряващ, да лъсне теме? Но е плашещо, когато се случи на жена или още по-страшно - на младо момиче. Според последните проучвания, косопадът е еднакво стресиращ за представителите и на двата пола. Хубавото е, че в повечето случаи проблемът е абсолютно лечим, стига да бъде установено на какво точно се дължи. Какво кара косата ви да пада, разказват от Health.com

Kосопадът при жените е често срещано явление след бременност. Проблемът по-често се отключва след самото раждането. Виновни за това са множеството хормони, както и стресът, който носи това важно събитие. "В тази ситуация няма повод за притеснение. Обикновено в рамките на няколко месеца изгубената коса израства на ново", обяснява дерматологът д-р Марк Глейсшофър.

Малко хора обаче знаят, че предозирането с хранителни добавки и

лекарства, съдържащи витамин А

също може да доведе до косопад, казват от Американската академия по дерматология и венерология. Решението на този проблем е изключително просто. Трябва само да намерите подходящ заместител на медикамента, който да не съдържа въпросния витамин.

Понякога виновникът за загубата на коса може да бъде и заболяване. Ако освен от косопад, страдате от главоболие, умора, виене на свят и студени крайници, вероятно имате анемия. Това се случва на всяка десета жена на възраст между 20 и 50 г. Медикаментите, лекуващи заболяването и приемането на храни, богати на желязо, ще ви отърват от всички оплаквания, включително и от капещата коса.

Т. нар. свръхактивна имунна система може също да атакува косата ви. "Това се случва, когато тялото "се обърка". Имунната система приема косата като чуждо тяло, с което трябва да се пребори", казва д-р Глейсшофър. Обикновено страдащите от това заболяване доста се стресират, тъй като губят цели кичури от косата си. В тези случаи лекарите

прибягват до стероидни инжекции

за да се справят с проблема. Процесът на лечение обаче е непредсказуем - докато на места косата ви започва да расте, на други може да продължи да пада.

Рязката загуба на тегло, била тя и умишлена, е доста стресираща за организма и може да се отрази и на косата. По време на диета обикновено се храним неправилно, което лишава организма от важни протеини и витамини. Рибата, месото и яйцата са най-добра алтернатива за нормализиране на нивото им. А, ако не консумирате животински продукти, включете в менюто си повече бобови култури, ядки и соеви продукти. Драстичното отслабване и косопадът, които не са резултат от целенасочена диета, могат да бъдат признак на хранително разстройство - анорексия или булимия. Ако се подложите на правилно лечение и възстановите нормалния си режим на хранене, изгубената коса ще се възстанови за около половин година, казват специалистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай