Клиенти под прикритие

Две късметлийки ще ядат и пият по родните кръчми за чужда сметка

Клиенти под прикритие | StandartNews.com

София. Две късметлийки си намериха най-добрата работа в България. Ваня и Славка ще тръгнат на обиколка по родните заведения с по 1500 лева в джоба. Изискването към тях е просто - трябва да споделят накратко своите преживявания с почитателите на инициативата "100-те национални кръчми." Идеята хрумнала на създателите на едноименния сайт, а целта е да предложат и второ мнение на читателите си и да ги направят съпричастни към инициативата. За да изберат най-подходящите, те организираха конкурс в социалната мрежа Facebook. "Стандарт" потърси и разговаря с избраниците.

Ваня Величкова е на 23 години, от Перник. Учи право в НБУ и в момента не работи. Записките от пътешествието из родните заведения тя ще преведе и на английски. Целта е и чуждите туристи, които посещават родината ни, да могат да се възползват от този уникален по рода си в България ориентир на кръчмите из страната. Николай Янински, един от създателите на проекта "100-те кръчми", приветства идеята и заяви пред "Стандарт", че е възможно за в бъдеще да се помисли и да бъдат преведени и останалите текстове. Ваня разказва, че е разбрала за конкурса два дни преди края му. Студентката по право ще се чувства напълно в свои води по време на пътешествието, разказва тя. "Страшно много обичам да пътувам, това е основното ми хоби", сподели Ваня. Дори тъкмо се е прибрала от почивка на морето. Малко преди това се е разходила и до най-малкия град Мелник. Любимото й място обаче са Седемте рилски езера, споделя тя. "Обичам спокойствието и тишината на планинските райони", разказва тя. За първи път обаче ще обикаля с цел да споделя впечатления конкретно от заведенията. В пътешествието тя няма да бъде сама. За подкрепа ще дойде и нейният приятел в ролята на шофьор.
Пътешествието е точно като за нея и по друга причина, освен любовта й към пътуванията. Вместо модерни кафета и лъскави барове Ваня предпочита заведенията с по-битова и традиционна атмосфера. Каквито ще бъдат и повечето от списъка от 30, които трябва да посети. Обожава и българската кухня, макар да обича и да експериментира от време на време и с по-нестандартни неща. Готвенето й е едно от другите любими занимания. 23-годишната перничанка обича и да пише. "Предимно творя поезия", споделя тя. Случва се и да записва и свои размишления относно живота. "Никога не ги публикувам обаче", обяснява Ваня.

Страстта към пътешествията, литературата и готвенето споделя и другата късметлийка - Славка Красимирова. "Винаги съм се шегувала, че ако има конкурс по надяждане или нещо подобно, аз ще го спечеля", споделя тя. И ето, че шегата се превърна в реалност. Славка вижда като част от причината за успеха си и своята увереност. "Изкарах два курса на Норбеков и виждам как се получават нещата - когато човек истински иска нещо, то се случва", разказва тя. Славка впечатлява с невероятното си чувство за хумор. "Малко прекалявам с него обаче", признава тя и допълва, че понякога хората, които не я познават, я възприемат по-трудно. Славка пише и кратки текстове в хумористичен стил, които публикува в местни списания. Едно от любимите й хобита е да се грижи за цветята - има 160 саксии вкъщи. Ръчното плетиво също й се отдава. Най-много обаче обича да пътува. "Обиколих България надлъж и нашир миналата година", разказва тя. И Славка обаче за първи път тръгва на пътешествие с целта да описва българските кръчми. Тя обаче има голям опит и база за сравнение, що се отнася до заведенията и обслужването в тях. Славка е живяла 12 години в Турция и е впечатлена от ресторантите и кръчмите там. Основната причина е различната и превъзходна, по нейни думи, кухня. Тя е очарована и от отношението на турските ресторантьори към клиентите. "Умеят да предразположат, дори едно кафе да изпие човек и да се чувства добре като клиент, а не като...", недовършва тя мисълта си. Освен съседна Турция пътят я е отвел и до няколко други страни - Македония, Румъния, Босна и Херцеговина. Хубави спомени има и от кухнята на Унгария. "Добре е, че имам такъв опит, така ще мога по-правилно да отсъдя, имам по-широк поглед", разказва тя. Споделя, че не е човек, който да търси кусури, но би помогнала и така да спечели приятел вместо враг. Близките й я определят като "щур и нестандартен човек". Обича да готви по-прости ястия, но се хвали, че се справя отлично. "Не бих казала, че съм чревоугодник", смята тя. И се надява да успее да се справи със задачата. Ще поеме пътя сама, но това не я притеснява. Районът й е до болка познат и има добри шофьорски умения. "Преди да тръгна, ще се претегля, за да преценя разликата после", завършва тя.

 

"Не правим класация, а търсим емоцията" - Димитър Борнутев, основател на Сдружение за необикновен туризъм

- Вече сте обиколили 100 кръчми и сте написали за тях. Защо сега назначавате и други хора да го направят?

- Според нас така ще бъде доста по-интересно за нашите фенове в социалната мрежа. Така ще можем да им предложим и друга гледна точка. А и е по-интересно. В крайна сметка кампанията привлече много хора и коментари. На повечето им хареса, а и никой досега не го е правил в България. Получихме обаче и доста негативни мнения. Има хейтъри навсякъде.

- Очаквахте ли такъв голям интерес към кампанията?

- Да, очаквах го. Бях сигурен, просто на България й липсваше нещо такова - някой да каже иди там, за да го видиш.

- Какво предлагате и какво искате от двете клиентки под прикритие?

- Даваме им по 1500 лева на три пъти, за да не ги изхарчат наведнъж. Трябва да направят по три снимки на всяко заведение с кратък текст. Всичко трябва да стане в рамките на месец и половина. Не им поставяме абсолютно никакви други ограничения. Ако искат, могат да си поръчват и по един айрян и да си запазят остатъка от парите. Или пък да спят по палатки, или да пътуват с рейсове, за да излезе по евтино. Както искат. Ние плащаме сума, за да получим даден резултат. Няма задължителни неща, които трябва да пробват, да поръчат. И ако искат и тоалетната могат да опишат - ако много им хареса или ако не им хареса. Просто искаме тази емоция да завладее всичките ни фенове. Може да се завърже и спор - ако някой е бил и го е видял по друг начин, веднага се започва спор.

- Има ли заведения, които се обаждат след публикуване на статия, да оспорят твърденията в нея? Или да благодарят?

- Да, обаждали са се. Имаме обратна връзка и постоянно държим контакт с тях. Те знаят какво правим и ние знаем за тях. Сега наскоро например в една от кръчмите в Момин проход човекът е прекратил наема, изнесъл се е. И ние махнахме кръчмата от списъка. Защото точно този наемател беше успял да го докара до ниво, което заслужава да бъде сред 100-е кръчми. Но не знаем следващият какво ще направи, може да го направи на баничарница например.

- Защо само 60 заведения ще бъдат тествани от Славка и Ваня?

- Няма как, иначе мисията щеше да се провлачи във времето. Нямаме възможност да назначим още двама, които да обикалят. Все пак това ни отне доста време и пари.

- Как избрахте заведенията?

- Ние сме ги избирали на принципа, че за тези може да се напише нещо интересно. Не че за другите не може, просто такова бе решението, нямам специална причина.

- Ще бъдат ли поставяни оценки на заведенията?

- Не, няма да има съревнование. Чисто и просто тези хора ще споделят емоциите си с нашите фенове в социалната мрежа, за да може всички да станат част от това преживяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай