Кирилицата ожени тайванец и полякиня

Чужденци от 36 страни залягат над българския във Велико Търново

Кирилицата ожени тайванец и полякиня | StandartNews.com

Велико Търново. Може ли кирилицата да обедини професори, полицаи, преводачи, лекари и обикновени хора от различни страни? И дори да ожени някои от тях? Велико Търново показа, че това е възможно. Чужденци от 36 страни пропътуваха хиляди километри, за да получат възможността да учат българската азбука и да усвоят ръченицата и правото ни хоро. В понеделник професорът от ВТУ Христо Бондожолов посрещна участниците в Международния летен семинар по български език и култура във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

Ректорът проф. Пламен Легкоступ насърчи участниците да станат посланици на старата столица навсякъде по света. Над 100 чужденци от Европа, Азия и Северна Америка участват в 20-дневния езиков курс.

"Този семинар е много опасен - води до пристрастяване. Внимавайте, когато се включвате в него за първи път, защото след това ще искате всяка година да се връщате отново", шегува се гъркът Томас. Традиционният форум по българистика се организира за 36-та поредна година. За първи път обаче има участничка от Афганистан. В своята страна Шахла Абави работи в неправителствена организация за защита на правата на жените. Дълго време е живяла в Пакистан, където за пръв път чула за тази тема. Решила обаче, че в защита на правата на нежния пол трябва да работи първо с мъжете. Една от задачите й била да ги убеди

да пускат съпругите си на работа

Първите успехи дошли, когато успяла да убеди няколко мъже да разрешат на жените си да имат поне надомна работа.

Сред постоянните участници е и преподавател от Тайван, който ще пише докторат по проблемите на лингвистиката. Именно кирилицата го събрала със съпругата му. Цай Мин Шин или Миша, както го наричат у нас, срещнал голямата си любов във Велико Търново. На един от семинарите в старата столица преди десет години двамата се запознали и след това се оженили. Тя се казва Наталия и е от Полша. Макар че тайванецът знае какви ли не езици и е преподавател по японски, двамата най-добре си говорят на български. За жалост, този път Наталия не успяла да пристигне в България, защото продължава да учи в Полша. Междувременно им се е родило и дете, което сега е на пет години. Кръстили я Юстина, но приятелите от България я наричали Яна, разказва Миша. Той дълго е живял в Москва, но там се запалил по българската култура и научил български. Сега иска да усъвършенства нашенските хора и ръченица. Тайванецът дори демонстрира пред медиите, че владее правото хоро. Любимата му песен е "Бяла роза". Миша разказва, че иска да си купи отново българска боза, защото много му напомняла на подобно питие от Тайван. Напитката там обаче се прави от ориз.

Традиционно най-голяма на семинара е групата от Германия, която наброява 12 души. За занятията идва и немалка група американски преподаватели от университета Труман и Бостън Колидж. 18-годишният студент от Белгия с български корени Павел Суванджиев е най-младият участник тази година. Той идва заедно с по-голямата си сестра Ирина.

Бащата на младежите е габровец

а майка им е белгийка. 71-годишен японски професор пък е най-възрастният участник. Исаму Ямада е русист и ще пише докторат в България. Той е сред редовните участници в семинара по българистика и през последните години е идвал 4-5 пъти. За пети пореден път в занятията ще се включи и младият пенсионер от Англия Уолтър Елиът. Първите две седмици от програмата на семинара ще протекат във ВТУ. Освен учебните и практически занятия в семинара е включена и културна програма. Чужденците ще изучават български народни песни и танци, ще гледат съвременни български филми. Запазват се вечерите на запознанството, на българската кухня и фолклор, а във вечерта на нациите ще бъдат представени традиционната кухня и обичаи на различните страни. Последната седмица на семинара - от 4 до 11, август участниците ще прекарат във Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай