Хакерландия

IT вълшебниците отдавна не работят за България, само похвала няма да ги върне

Хакерландия | StandartNews.com

„Понякога хора, за които никой няма представа, вършат неща, които никой не може да си представи”. Поредното доказателство на тази гениална мисъл дойде със стряскащата новина, че компютърен факир е пробил системата на НАП и e източил данните на 5 милиона българи. Любопитна подробност е, че авторът на фразата е идолът на всеки компютърен спец - Алън Тюринг. А още по-интересно съвпадение е, че докато България излизаше от първоначалния шок на най-голямата хакерска атака, Великобритания върна на историческия пиедестал хакерът, който спечели Втората Световна война.

Тюринг, който разби кодовете на германската „Енигма” и се счита за баща на съвременния компютър и изкуствения интелект, бе признат от Уинстън Чърчил за „най-големия принос в победата на съюзниците”, но така и не получи приживе световно признание. 7 години след края на войната бе обвинен в хомосексуални контакти и за да отърве затвора, прие „химическа кастрация“. Малко след това икономът му го намери мъртъв, с нахапана ябълка в ръка, а впоследствие се оказва, че е отровен с цианид.

Днес, 65 години по-късно, Bank of England избра гениалния математик измежду 100 световни личности, за да украси банкнотата с най-висока номинална стойност в Обединеното кралство – 50 паунда, която ще пусне от 2021 година.

Каква ще е съдбата на изтеклите масиви данни от пробитата система на НАП, е трудно да се предвиди. Подобно на апартаментите, може да се превърне в новия хакергейт. Но има вероятност и да остане поредната енигма, заключена от непробиваем засега код заедно с прословутите офшорни сметки на политици и бизнесмени. Предстои да видим.

Доста бързо обаче се разгада шифъра кой е виновникът, а залавянето му направи смешни всички политически лакърдии за руска хибридна война заради сделката за изтребителите. Оказа се, че става сума за наш бял хакер, чиято работа била да пази киберсигурността. Но както повечето от неговия бранш, младокът бил изкушен да се самодокаже в битката с машините. И да се запише в дългата листа на БГ хакери, чиято световна слава отдавна е безспорна.

Лесното проникване в данъчните масиви чрез системата за връщане на ДДС от чужбина разлюля цялата администрация. И размъти мозъците на градската десница, която се размечта за оставка на финансовия министър. Вцепени дори дигиталния еврокомисар Мария Габриел. Няма друго обяснение за идеята й да привлече европейски експерти, за да решат проблема.

ЕС спецове ли са по-добри от БГ хакери? Това е или безценно поощрение за чужденците или смъртна обида към нашите компютърни корифеи. Все пак, да не забравяме, че именно БГ хакер източи банковата сметка на великия Бил Гейтс. Заловеният Константин Кавръков, който получи прякора Краля, се оказа един от членовете на легендарната в киберъндърграунда Българска хакерска група. Само преди няколко години стана ясно, че една от най-големите  задокеански компютърни измами е станала с помощта на наши спецове, които проникнали в система за електронна търговия и придобили 1,5 милиона концертни билети на стойност над 25 млн. долара.

За това и не беше голяма изненада, че годишният доклад на американската телекомуникационна компания Verison, озаглавен Data Breach Investigation Report (DBIR) нареди нашите хакери на четвърто място по извършени кибератаки още през 2013 година. А черната статистика показа как страната ни е изпреварена само от Китай, Румъния и САЩ, но далеч назад са традиционно „силните“ в хакерската област Русия и Бразилия.

Този доклад разби на пух и прах твърденията на родните експерти, че българските хакери намаляват. Но разкри и още нещо - за много от „красивите умове” родни са останали само имената. Такива вълшебници трябва да работят за България, каза с тъга премиерът Борисов. Дали вече не е късно да ги върнем?

Беше време, когато киберфакирите ни влизаха в новинарска емисия на Македония с предупреждение да не създават изкуствени конфликти между съседските народи. Проникнаха и в сайта на сръбска медия, дръзнала да обяви шопската салата за техен патент. Но това беше още по времето, когато всички летяхме на крилата на новото еврочленство.

Сега патриотизмът на хакерите се изпари с политическата девалвацията на думата. И едната похвала на премиера изобщо не е достатъчна. За да се грижат за репутацията и киберсигурността на държавата, той ще трябва да им задели пари. И то, като за вълшебници. Най-лесно ще е от енигматичните милиони, прахосвани всяка година за лелеяното електронно правителство. А за да е сигурно - в британски лири. По-точно в „тюринги” – новите британски купюри. Без съмнение, ще разчетат знака. А кой знае, може един ден тези факири да открият и безценния код за спасението на България. Бог не строи в прави линии, както казваше Алън Тюринг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай