"Хелс Ейнджълс": Имаме сърце и здрави топки

Организацията е табу за гейове, чернокожи, ченгета и наркомани, казва Доктор Зло

"Хелс Ейнджълс": Имаме сърце и здрави топки | StandartNews.com

"Хелс Ейнджълс" са една от най-митичните организации в света. Това е общество, в което не можеш да проникнеш с години, ако нямаш нужните качества. Холивуд превърна "Ангелите на ада" в синоним на злото. Във филмите почти винаги мотористите са лоши хора, които само стрелят и продават дрога. Това обаче няма нищо общо с истината. Сред "Ангелите на ада" има и българи, които се броят на пръсти. Един от тях е Иван Иванов с псевдоним Доктор Зло. Всички в клуба имат такива прякори. Иван е австрийски гражданин и помагаше на местните структури на "Хелс Ейнджълс", сега върши същото в Гърция.

Вдигаме завесата и питаме - какво са "Хелс Ейнджълс" и толкова ли са опасни. Ето какво разказва Иван Иванов.

--------------------------------------

Винаги е имало мъжки общества, които са влияели на света. Давам пример с "Тамплиери", "Хоспиталиери", "Масони" и т.н. Ние не сме монаси, но както и в древните общества сме

хора с еднаква дължина на вълната

и сме се намерили. Тези клубове са част от една субкултура, а в случая - от културата на мотористите, обяснява Доктор Зло. Той развенчава и мита, че "Хелс Ейнджълс" били германска бойна дивизия от Втората световна война. Името им идва от участници в паравоенни американски формирования, които по време и на Първата, и на Втората световна война са били летци и са се наричали така. Символът е череп с крила, който носи каска и има вампирски зъби. Ето и истината за създаването им.

През 1946 г. в Калифорния се основават два мотоклуба. На 17.03.1948 г. идеята за "Ангелите" вече е избистрена с основното участие на ветераните от войните.

В "Хелс Ейнджълс" има хора с най-различни професии, класи и прослойки, но този клуб е над политика, над религия, над философия и всичко друго. "Лично аз съм почитател на философията на Ницше, която няма да разяснявам тук. Но при нас има общи работници, строителни предприемачи, такива с тату студио, докери, всякакви. По цял свят има и адвокати, и политици, и страшно много обикновени хора, които са приятели на клуба. Иска се само да имаш сърце и да се радваш на живота.

При "Хелс Ейнджълс" има правила и норми, но няма единна система като при политическите партии. Защото говорим за най-различни хора, които просто искат да пътуват заедно, да си прекарат времето добре, но основата е моторът. А без мотор няма и "Хелс Ейнджълс"! Важно е желанието да бъдеш свободен.

В "Хелс Ейнджълс" не приемаме няколко типа хора: настоящи и бивши полицаи, гейове - защото бивши такива също няма, както и хора, които са зависими от тежки наркотици, защото тяхната любов е на друго място. Както и чернокожите - заради особеностите на своя произход - те си остават затворени. Имаме обаче добри отношения и се познаваме. Те си развиват свои клубове, но стандартите ни са различни. Имаме обаче членове мюсюлмани - от Турция, от холандските Антили, индианци... Тъй като за нас е важно сърцето, а не някой на наш гръб да търси защита, или да се прави на интересен. Желанията са едно, животът е друго. Не гърбът трябва да носи теб, ти трябва да носиш гърба си", продължава Доктора.

Ние се определяме повече като братство. И ако някой посегне на член от нашето семейство, не че не вярваме в правосъдната система, но си имаме и свои начини да се справим. За това и не съветвам никого да се закача с член на "Хелс Ейнджълс",

понеже после боли много

Този мотоклуб има милиони членове и фенове навсякъде по света. Но ако тази вълна се надигне едновременно - какво ли може да се случи?

"Когато има затишие в новините, можеш да бъдеш сигурен, че още на другия ден ще излезе статия за "Хелс Ейнджълс", или пък ще има някаква акция. Никой не чете опроверженията след това. Държавната машина на някои страни понякога се активизира срещу нас, но ние вече сме пораснали хора. В държави като САЩ и Канада имаме много членове, които са били във Виетнам, Корея, Афганистан, Ирак, които и лично познавам. Много от тях имат право да притежават лично оръжие, но е и страшно трудно мозъците им тепърва да бъдат промити от така наречената Четвърта власт - тоест медиите. Ние имаме много приятели, много сподвижници и хора, които ни харесват и уважават. Нищо чудно и някой да си помисли: "Я! Ама те могат да бъдат и някаква сила." Да, можем! Но

оставете ни на мира в нашия си свят

Ние никога няма да бъдем с промити мозъци и повлияни от това или онова", ядосва се Доктора.

Ние не сме фанатици, ние сме патриоти

Аз съм австрийски поданик, но обичам България. Нямах възможност да пътувам по времето на Тодор Живков, затова и емигрирах. Така че ние не сме против държавата, не сме срещу религията или срещу каквото и да е друго. Сред нас има голям процент военни, които са изпълнили дълга си и са били под куршумите. Говорил съм с хора, които са стреляли по улиците на Ирак, но просто са били с такива убеждения, а не че някой ги е карал", доверява още Доктор Зло.

"Хелс Ейнджълс" не са ангелите в този свят, но и не са престъпници. Те са хора, които понякога взимат правото в ръцете си. "Мисля, че българите ще ме разберат. Аз не вярвам в правната машина и българинът ще ме разбере най-добре. Ние опитваме да разрешим въпроса най-справедливо с нашите средства. Това прави ли ни престъпници? Прави ли ни извън обществото? За да те изгонят от клуба, ти трябва да лъжеш, да крадеш от своите братя, да спиш с жената на брат си.

Въпреки всичко обаче "Хелс ейнджълс" непрекъснато са лошите герои. "Но, както казват французите - животът не е кино. Аз например пътувам предимно с мотора. Когато идвам към България, идват всички сръбски митничари и започват да ми задават въпроси - дали се занимавам с оръжия, наркотици, жени. Киното е едно, но животът е съвсем друго нещо. Наистина

ние понякога влизаме в конфликти

но нашият живот и този, в който съществуват например "Синовете на анархията", са много различни. Киното си е кино. Пък и изкуството е нещо съвсем друго, колкото и да е по-голямо от живота. Във всичко това има купища хиперболи - нима древните гърци са живели като в "Едип цар" или други класики? При нас е друго. Ние сме силни, защото се справяме с ежедневието, а това е най-трудно. Защото хем трябва да ти стиска, хем да имаш голям мотор, хем да си гледаш семейството, хем да имаш време да пътуваш, но и да не се държиш като идиот. Трябва да имаш дисциплина и мотивация. Аз го наричам да имаш приоритети и това е важното за "Хелс Ейнджълс". Никой от нас не е супермен, всеки може да загуби. Но загубата се посреща с доблест. Не е важно дали ще спечелиш, или ще загубиш понякога, но важното е как ще го направиш. Ако срещу мен излязат 20 души, няма да мога да ги победя, но ще се боря срещу тях докрай. Един "Хелс Ейнджълс" никога няма да избяга. Когато е сам, той се държи по същия начин, когато са 100. Или иначе казано - смисълът на нашия клуб е достойнството!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай