Грузинският плетач

Протеже на премиера в Тбилиси поема президенството

Грузинският плетач | StandartNews.com

Резултатите от президентските избори в Грузия белязаха края на бурната епоха Саакашвили, който дойде на власт преди десет години след Революцията на розите, както и на силната му президентска власт в бившата съветска република. Кандидатът на движението на Саакашвили, Давид Бакрадзе, не успя да наследи бившия президент и отстъпи пред почти непознатия Гиорги Маргвелашвили, кандидат на министър-председателя и милиардер Бидзина Иванишвили, който е заклет враг на бившия държавен глава.

Маргвелашвили бе наречен от отиващия си президент "човек без политически опит" и "марионетка", визирайки подкрепата на премиера. След обявяването на резултатите от избирателните секции, които дадоха на новия президент 65% от гласовете, той побърза да благодари първо на своя наставник: "Благодаря на министър-председателя, който допринесе за победата ми". Опонентът му Баркадзе побърза да признае поражението си в телевизионно обръщение. "Поздравявам Гиорги Маргвелашвили за изборната му победа и доверието, дадено му от грузинския народ", каза Баркадзе. Досегашният президент Михаил Саакашвили пък призова своите поддръжници да уважат резултатите от изборите, въпреки че това е "сериозно отклонение" от пътя на Грузия към развитие и модернизация.

Гиорги Маргвелашвили е на 44 г., обича сам да пазарува в супермаркета, да плете и да чете Шекспир. Той е бивш преподавател по философия и два пъти ректор на частен университет в столицата Тбилиси. Маргвелашвили е напълно обикновен човек и иска да покаже това на своите избиратели, които в неделя го изпратиха далеч пред своя опонент Давид Бакрадзе. И докато бившият лидер е олицетворение на авторитарния и енергичен политик, който е смятан за всемогъщ дори от противниците си, то неговият наследник изглежда изключително тих, спокоен, най-малкото неопитен. Политическия му опит се свежда до поста му на министър на образованието и науката в продължение само на няколко месеца в управлението на настоящото правителство. Той бе назначен и за вицепремиер през февруари в кабинета Иванишвили. Преди това Маргвелашвили бе бивш съветник в сянка на Зураб Жвания, бивш премиер при управлението на Саакашвили, починал внезапно през 2005 г.

По време на предизборната си кампания Маргвелашвили често е виждан да бута сам количка в супермаркет в квартала, в който живее, което само спомогна за изграждането на образа му на обикновен човек, много по-близък до народа, отколкото до политическия елит на Грузия. По-рано в социалните мрежи бе разпространена негова снимка, на която той се е отдал на любимото си занимание да плете чорапи. Фотографията му донесе обаче доста подигравки от потребителите, които смятат, че хобито на новия президент въобще не отговаря на образа на грузинския мачо. Маргвелашвили живее с приятелката си Мака Чичуа, която е известна грузинска актриса. "Тя ме научи да разбирам Шекспир и да запазвам спокойствие в трудните ситуации", казва новият президент за половинката си. Според политолога Алек Рондели, Маргвелашвили е напълно друг тип политик в сравнение с отиващия си. "Може би той е човекът, от който се нуждае Грузия в момента", допълва експертът. За разлика от предшественика си обаче свободата на действие на настоящия държавен глава ще бъде доста по-ограничена. Президентските правомощия в Грузия вече са строго ограничени след приетите промени в конституцията на страната през 2010 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай