Грипът удря  белия дроб

Дихателната недостатъчност е тази, която може да доведе до смърт

Грипът удря  белия дроб | StandartNews.com

„Има три вида умове: първите проумяват всичко самостоятелно, вторите проумяват мислите на другите, а третите не проумяват нито сами, нито като им се обяснява. Първите са висши, вторите – добри, а третите безполезни“. Думите са на прочутия философ Николо Макиавели. Бащата на модерната политология определено е достигнал до съдбоносно заключение, което и днес можем да използваме, за да обясним дереджето на българския народ. Вярно е, че гореспоменатите думи не звучат особено приятно и биха ни навлекли гнева на доста хора, но все пак нека не забравяме, че „истината боли“. Разбира се, идеята тук е не да принизим един или пък да се подиграем на друг, а просто да се опитаме за пореден път да провокираме мозъчната функция на обикновения човек - този, който използва точно това определение за извинение и оправдание на собственото си поведение.

 
През последните месеци за пореден път родните лекари алармираха за задаващата се опасност от следващата грипна епидемия, за която като че ли ние отново не си дадохме сметка и не взехме насериозно. И ето че днес отново сме изправени пред тежките факти, плашещи ни до безумие. Само в рамките на няколко дни в родния ефир и по страниците на реномирани медии, светилата в областта на медицината излязоха да обясняват пред каква заплаха е изправено населението. Отново имаме обявена грипна епидемия в редица населени места.

За пореден път се сблъскваме и със смъртни случай вследствие на настъпилите усложнения от сезонния грип. И повярвайте, много е тъжно, дни след един прекрасен празник, какъвто е Бабинден, хората, помагащи на новия живот да се появи на бял свят, да чуват как невръстно дете се е превърнало в жертва на лечима диагноза. Истината обаче е, че много трудно се говори по тема, която е до такава степен изтъркана и предъвквана, че едва ли има какво още да се каже по нея.

На българските медици им втръсна всяка година да предупреждават и говорят по въпроса какво трябва да правим и какво не, как трябва да се пазим и всичко останало, произтичащо от грипната ситуация. За жалост, за сетен път се убеждаваме, че поговорката: „Като ми пееш, Пенке ле, кой ли ми те слуша“ важи с пълна сила за нас. 

Защо си позволяваме да направим този нелицеприятен извод?! Защото случващото се в момента си е живо доказателство за това до каква степен обръщаме внимание на предупрежденията на лекарите. Но явно трябва да приемем тъжната истина, че: „Болката е най-добрият учител“. Неприятното заключение навежда и на една друга мисъл, свързана с мазохистичното поведение, демонстрирано от голяма част от българите. Определяме го за такова, защото няма как по друг начин да се обясни поведение, умишлено тласкащо към задълбочаване на вече появили се сериозни здравословни проблеми. 

И сега, бъдете честни пред себе си и отговорете на следните въпроси: Колко от вас, бидейки наясно, че имат проблем, сведоха контактите си с външния свят до минимум или сложиха маски пред устите си? Колко потърсиха препоръките на лекаря за ранно противодействие на грипа, а не съветите на Гугъл? На второто питане човек би се замислил дали въобще иска да знае отговора. 
За жалост, тазгодишната грипна вълна значително се отличава по тежест от предходната.

Видно е оплакванията, че грипът поваля организма в рамките на броени часове 

до ден. Симптомите, с които започва, са познатите болки в мускули и стави, главобол, зачервено гърло, запушен нос и повишаване на телесната температура. При други обстоятелства подобна клиника при навременна реакция, включваща подходящо лечение, отминава в рамките на няколко дни, като по този начин се спестяват и бъдещи комплицирани ситуации. В случая към днешна дата обаче гореспоменатите симптоми са само лошият предвестник, тъй като грипът бързо прогресира в белодробна инфекция.

Именно поради тази причина е редно да споменем, че не грипът е този, който може да ни убие, а по-скоро базисните ни заболявания, за които почти никой от нас не знае. Същите, в съчетание с наличната епидемична обстановка, провокират „страничните ефекти“ на грипа. Интересно е да се обърне внимание на причината, поради която основните дихателни органи в човешкия организъм „опират пешкира“ и как грипът атакува белите дробове. Учените обясняват това с наличието на протеин, съдържащ се в самия грип, който му помага да се размножава. Същият

притежава свойството да уврежда белодробните епителни клетки, причинявайки натрупване на течности в белите дробове

При по-тежки случаи събирането на въпросната течност се явява причината, която затруднява дишането и пречи на кислорода да достигне кръвния поток. Да не говорим, че болестотворният „протеин“ уврежда друг такъв, който пък е отговорен за изчистване на течността от белите дробове чрез увеличаване на количеството оксиданти или свободни радикали в клетките. Оксидантите са необходими за правилното функциониране на клетките, но те могат да станат токсични, ако не бъдат контролирани. При нормални условия, същите играят важна роля, тъй като унищожават патогените в клетките.

Но проучванията показват, че намаляването на броя оксиданти или контролирането на увеличаването им би предотвратило увреждането на белите дробове в резултат на „патогенния протеин“. 
По принцип е прието, че инкубационният период при силно заразно заболяване, каквото е грипът, трае в рамките на един до четири дни преди той да се развихри. Въпросният се причинява основно от трите различни вида вируси: A, B или C и се разпространява бързо чрез въздушни капчици слюнка, личен контакт и чрез споделяне на прибори или предмети, като облекло и други лични вещи.

Характерно за тоазгодишния представител е наличието на остатъчна тежка продължителна кашлица и общо неразположение, което може да трае повече от седмица. Именно това е и сигналът, че проблемът вече не е повърхностен, а далеч по-задълбочен. Най-доброто, което би могло да се направи в случая, освен моменталното посещение на лекар, разбира се, е белодробна снимка и пускането на някои кръвни изследвания, с помощта на които да се определи степента на развитие на заболяването. 

Факторите, допринасящи за усложненията при грип, включват няколко елемента. Първият от тях несъмнено е провокирането на дихателна недостатъчност. Сам по себе си грипният вирус причинява инфекция на горните дихателни пътища (носните проходи, гърлото, слъзния канал) и долните дихателни пътища (белите дробове). Това води до възпаление, 

имунна реакция, която причинява подуване 

на тези органи. Когато белодробната тъкан се подуе, става по-трудно или невъзможно кислородът да достигне до кръвоносните съдове. Това се нарича дихателна недостатъчност, която е един от най-често срещаните и най-бързите начини, по които грипът може да ви убие.

Смъртта в такива случаи настъпва бързо. Инфекцията на дихателните пътища, причинена от грипа, може да предизвика възпалителен отговор не само в белите дробове, но и в цялото тяло. Както дихателните, така и останалите органи могат да развият силно изразен оток, което също представлява част от имунната реакция. Така се създава „благодатна почва“ за развитието ендокардит, евентуално преминаващ на по-късен етап в сепсис.

Да не говорим, че когато имунната система се бори с налична инфекция, други бактерии, паразити и микози, които присъстват в организма, но в латентна форма, могат да атакуват белите дробове и да причинят вторична инфекция. На това му се казва пневмония. Вторичната такава може да се развие бавно, тъй като различните микроорганизми се размножават в белите дробове и претоварват вече изтощената имунна система.

В такива случаи прилагането на антибиотици е неизбежно, тъй като само те са в състояние да помогнат, но не могат да ликвидират насъщната инфекция достатъчно бързо. Поради тази причина и лечението е доста продължително, но пък ефективно. Последната дума е особено важна и се отнася най-вече за людете, сляпо вярващи, че подтискането, а от там и временното отшумяване на симптомите, е синоним на излекуване.  
Но както казва Ралф Уолдо Емерсън: „Когато се носиш по тънък лед, сигурността ти е в бързината“! 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай