Вторник,

Градовете край "Хемус" вече привличат големи компании

От: Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, записа Белчо Цанев -
825
Градовете край "Хемус" вече  привличат големи компании
A
A
A

През последните години автомобилната индустрия в България се разви изключително бурно и продължава да се развива със същите бързи темпове, като вече навлиза в нов етап от своето развитие. Вече е видно за всички, че този първоначален етап, при който всичко само и единствено растеше, очевидно вече приключва.

В крайна сметка трябва да се има предвид, че ние само за 6 години сме се развили от 1% до над 10% от БВП и вече генерираме между 5 и 6 млрд. евро годишен оборот. При това все още нямаме данните за 2018-а, които ще излязат към средата на годината. Лично според мене е напълно реалистично след 5 години автомобилната индустрия в България вече да дава 25% от БВП и над 17 млрд. евро оборот.

Така че това наистина означава, че автомобилната индустрия в България вече навлиза в един по-зрял етап, в който вече конкуренцията става много ожесточена. Всички други държави в Централна и Източна Европа, като Полша, Чехия, Словакия, Румъния и пр., вече са го минали, сега ще го изминем и ние.

Така че фактът, че една компания като ALC, която също е член на нашия "Аутомотив клъстер България", напуска страната, според мене е нормален, тъй като заплатите в автомобилната индустрия растат, което,  е хубаво.

А и това е нещо, което всяка голяма автомобилна компания си го залага в плановете, тъй като на пазара влизат все по-големи играчи, които оказват натиск върху всички участници. Още повече, че за същите 6 години броят на заетите в сектора се е увеличил от 9 хиляди на над 60 хиляди служители, а това е естествен процес, който съвсем нормално оказва своето огромно влияние и на пазара на труда.

За съжаление ALC е регистрирала сериозна загуба - не знам поради какви причини и не мога да ги коментирам, но това е факт. Знам също, че компанията доставя продукция за определени марки и модели, които изпитват трудности при продажбите, така че навярно има наслагване на няколко негативни фактора, които са довели до вземането на това крайно решение.

Според мене не е изключено и други компании от автомобилния сектор, които работят у нас, пред следващите 1-2 години също да вземат подобно решение. Това е просто този нов етап от развитието на бранша в България, за който говоря.

И не е толкова страшно, че една или друга компания е излязла от пазара - това си е просто част от живота.

По-важното е колко големи стратегически компании - било то доставчици от първо ниво или производители, ние успяваме да привлечем в България.

Без съмнение 2018-а беше най-успешната година за автомобилната индустрия на България за всички времена, включително и социализма. Никога тук не е имало такива обороти, нито толкова хора заети в автомобилната индустрия, да не говорим за такива високи технологични производства. Така че ние нямаме никакво съмнение, че 2019-а ще бъде същата или по-добра. Като цяло нашата статистика показва, че темпът на индустрията не се забавя, дори и въпреки факта, че една компания решава да си тръгне. Напротив, темпът на развитие на автомобилния бранш продължава да се ускорява.

Не е никаква тайна, че една емблематична компания за автомобилната индустрия, каквато е "Бош", миналата година реши да инвестира в България и да създаде огромен R&D център. А това наистина е много важен, стратегически инвеститор.

За да стане ясно какво означава това за България, ще дам пример с Унгария. В момента най-голямата производствена и R&D локация за "Бош" в Европа е именно Унгария. Там компанията има два завода и един огромен R&D център с общо 15 000 служители, от които - 3000 са висококвалифицирани инженери. Там "Бош" генерира 3% от БВП на Унгария, който е по-голям от БВП на България. Така че и случаят с навлизането на "Бош" в България ясно показва, че индустрията у нас расте и узрява, а това неминуемо означава, че ще има и такива колебания, като напускането на ALC.

Във връзка с всичко това искам да подчертая, че в момента Северна България е изключително интересна дестинация за инвеститорите.

Тъй като не мога да говоря за инвестиции, които все още не са потвърдени - това би било спекулация, а аз не искам да спекулирам с общественото внимание, ще посоча само някои от окончателно потвърдените инвеститори.

Във Враца влиза голяма компания, която вече сключи договор за изграждане на своето хале - това е германската MD Elektronik. Тя инвестира 22 млн. лв. в завод за производство на автомобилна електроника, който се очаква да влезе в експлоатация до една година. Планира се тя да открие между 300 и 400 нови работни места, което е отлично за региона на Враца. Ние от Аутомотив клъстера очакваме в най-скоро време още един много голям инвеститор във Враца,  тъй като там има потенциал за това.

В Плевен вече инвестира друга голяма германска компания - Leoni, която влага 32 млн. евро в завод за компоненти за Mercedes-Benz. А Плевен е най-големият град по протежението на автомагистрала "Хемус", около която и премиерът Бойко Борисов прогнозира, че ще потекат като река бъдещите инвестиции.

В момента вече се случват няколко сериозни автомобилни инвестиции в друг град на Северна България, също по протежението на магистрала "Хемус", а именно - в Шумен.

Лично аз очаквам в най-скоро време появата на големи инвеститор и в Ловеч - едни традиционен за автомобилното производство град в Северна България. Всъщност там вече се случва една голяма автомобилна инвестиция - на германската VOSS Automotive, която ще открие над 1000 нови работни места в региона. Подходящи за инвестиции са също и много други градове по протежението на магистрала "Хемус". И това е нормално - автомобилната индустрия има много да наваксва в България, така че заводи могат да се открият навсякъде, а магистрала "Хемус" наистина е отлична предпоставка за това!

Една страхотна, също германска комнпания - BADER GmbH & Co. KG, инвестира в РУсе, където ще разкрие над 700 работни места. BADER е в топ 3 в света на компаниите за производство на автомобилен интериор, а нейни клиенти са марки като BMW, Mercedes, Audi. Въобще Русе се очертава като един от най-големите автомобилни центрове на България. Най-голямата автомобилна компания в крайдунавския ни град е "ВИТТЕ Аутомотив България", която току-що завърши разширението на своите мощности, с което на практика удвои своето производство в Русе.

Да, в България вече се очертаха нялко много големи центъра на автомобилната индустрия, но няма какво да се лъжем - най-големият от всички беше и си остава София. Столицата ни е голям град и дори и огромни инвестиции в нея вече трудно се забелязват, но по стойност на инвестициите София и регионът е номер 1!

Въпреки това лично аз смятам, че София ще се развие още по-бурно в следващите няколко години, тъй като всички предпоставки за това са налице. Смятам, че ще се развият и още няколко региона, като Бургас, Видин и др.

В крайна сметка лично аз наистина съм убеден в това, което обявих и на нашия Automotive Forum Sofia 2018 в София, а именно, че очаквам големия стратегически автомобилен инвеститор да дойде в България до края на тази година.

 

 

 


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички