Градовете край "Хемус" вече привличат големи компании

До 5 години автомобилната индустрия ще дава 25% от БВП на България

Градовете край "Хемус" вече  привличат големи компании | StandartNews.com

През последните години автомобилната индустрия в България се разви изключително бурно и продължава да се развива със същите бързи темпове, като вече навлиза в нов етап от своето развитие. Вече е видно за всички, че този първоначален етап, при който всичко само и единствено растеше, очевидно вече приключва.

В крайна сметка трябва да се има предвид, че ние само за 6 години сме се развили от 1% до над 10% от БВП и вече генерираме между 5 и 6 млрд. евро годишен оборот. При това все още нямаме данните за 2018-а, които ще излязат към средата на годината. Лично според мене е напълно реалистично след 5 години автомобилната индустрия в България вече да дава 25% от БВП и над 17 млрд. евро оборот.

Така че това наистина означава, че автомобилната индустрия в България вече навлиза в един по-зрял етап, в който вече конкуренцията става много ожесточена. Всички други държави в Централна и Източна Европа, като Полша, Чехия, Словакия, Румъния и пр., вече са го минали, сега ще го изминем и ние.

Така че фактът, че една компания като ALC, която също е член на нашия "Аутомотив клъстер България", напуска страната, според мене е нормален, тъй като заплатите в автомобилната индустрия растат, което,  е хубаво.

А и това е нещо, което всяка голяма автомобилна компания си го залага в плановете, тъй като на пазара влизат все по-големи играчи, които оказват натиск върху всички участници. Още повече, че за същите 6 години броят на заетите в сектора се е увеличил от 9 хиляди на над 60 хиляди служители, а това е естествен процес, който съвсем нормално оказва своето огромно влияние и на пазара на труда.

За съжаление ALC е регистрирала сериозна загуба - не знам поради какви причини и не мога да ги коментирам, но това е факт. Знам също, че компанията доставя продукция за определени марки и модели, които изпитват трудности при продажбите, така че навярно има наслагване на няколко негативни фактора, които са довели до вземането на това крайно решение.

Според мене не е изключено и други компании от автомобилния сектор, които работят у нас, пред следващите 1-2 години също да вземат подобно решение. Това е просто този нов етап от развитието на бранша в България, за който говоря.

И не е толкова страшно, че една или друга компания е излязла от пазара - това си е просто част от живота.

По-важното е колко големи стратегически компании - било то доставчици от първо ниво или производители, ние успяваме да привлечем в България.

Без съмнение 2018-а беше най-успешната година за автомобилната индустрия на България за всички времена, включително и социализма. Никога тук не е имало такива обороти, нито толкова хора заети в автомобилната индустрия, да не говорим за такива високи технологични производства. Така че ние нямаме никакво съмнение, че 2019-а ще бъде същата или по-добра. Като цяло нашата статистика показва, че темпът на индустрията не се забавя, дори и въпреки факта, че една компания решава да си тръгне. Напротив, темпът на развитие на автомобилния бранш продължава да се ускорява.

Не е никаква тайна, че една емблематична компания за автомобилната индустрия, каквато е "Бош", миналата година реши да инвестира в България и да създаде огромен R&D център. А това наистина е много важен, стратегически инвеститор.

За да стане ясно какво означава това за България, ще дам пример с Унгария. В момента най-голямата производствена и R&D локация за "Бош" в Европа е именно Унгария. Там компанията има два завода и един огромен R&D център с общо 15 000 служители, от които - 3000 са висококвалифицирани инженери. Там "Бош" генерира 3% от БВП на Унгария, който е по-голям от БВП на България. Така че и случаят с навлизането на "Бош" в България ясно показва, че индустрията у нас расте и узрява, а това неминуемо означава, че ще има и такива колебания, като напускането на ALC.

Във връзка с всичко това искам да подчертая, че в момента Северна България е изключително интересна дестинация за инвеститорите.

Тъй като не мога да говоря за инвестиции, които все още не са потвърдени - това би било спекулация, а аз не искам да спекулирам с общественото внимание, ще посоча само някои от окончателно потвърдените инвеститори.

Във Враца влиза голяма компания, която вече сключи договор за изграждане на своето хале - това е германската MD Elektronik. Тя инвестира 22 млн. лв. в завод за производство на автомобилна електроника, който се очаква да влезе в експлоатация до една година. Планира се тя да открие между 300 и 400 нови работни места, което е отлично за региона на Враца. Ние от Аутомотив клъстера очакваме в най-скоро време още един много голям инвеститор във Враца,  тъй като там има потенциал за това.

В Плевен вече инвестира друга голяма германска компания - Leoni, която влага 32 млн. евро в завод за компоненти за Mercedes-Benz. А Плевен е най-големият град по протежението на автомагистрала "Хемус", около която и премиерът Бойко Борисов прогнозира, че ще потекат като река бъдещите инвестиции.

В момента вече се случват няколко сериозни автомобилни инвестиции в друг град на Северна България, също по протежението на магистрала "Хемус", а именно - в Шумен.

Лично аз очаквам в най-скоро време появата на големи инвеститор и в Ловеч - едни традиционен за автомобилното производство град в Северна България. Всъщност там вече се случва една голяма автомобилна инвестиция - на германската VOSS Automotive, която ще открие над 1000 нови работни места в региона. Подходящи за инвестиции са също и много други градове по протежението на магистрала "Хемус". И това е нормално - автомобилната индустрия има много да наваксва в България, така че заводи могат да се открият навсякъде, а магистрала "Хемус" наистина е отлична предпоставка за това!

Една страхотна, също германска комнпания - BADER GmbH & Co. KG, инвестира в РУсе, където ще разкрие над 700 работни места. BADER е в топ 3 в света на компаниите за производство на автомобилен интериор, а нейни клиенти са марки като BMW, Mercedes, Audi. Въобще Русе се очертава като един от най-големите автомобилни центрове на България. Най-голямата автомобилна компания в крайдунавския ни град е "ВИТТЕ Аутомотив България", която току-що завърши разширението на своите мощности, с което на практика удвои своето производство в Русе.

Да, в България вече се очертаха нялко много големи центъра на автомобилната индустрия, но няма какво да се лъжем - най-големият от всички беше и си остава София. Столицата ни е голям град и дори и огромни инвестиции в нея вече трудно се забелязват, но по стойност на инвестициите София и регионът е номер 1!

Въпреки това лично аз смятам, че София ще се развие още по-бурно в следващите няколко години, тъй като всички предпоставки за това са налице. Смятам, че ще се развият и още няколко региона, като Бургас, Видин и др.

В крайна сметка лично аз наистина съм убеден в това, което обявих и на нашия Automotive Forum Sofia 2018 в София, а именно, че очаквам големия стратегически автомобилен инвеститор да дойде в България до края на тази година.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай