Понеделник,

Горещ коментар за започналата политическа математика

От: Редакция -
2033
Горещ коментар за започналата политическа математика
A
A
A

"Едно и едно не прави две в политиката, но понякога пък събирането може да създаде ентусиазъм", това каза пред БНР проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право, бивш заместник-председател на Народното събрание, дългогодишен политик.

"Голямото дясно обединение не знам как точно ще се получи, защото кой как се идентифицира в политическото пространство е нещо, което е отворено като въпрос. Не съм сигурна, че тези заявки, които чуваме за обединение, всички са в дясното политическо пространство", коментира тя. 

Според нея е важно коя ще първата политическа сила на изборите, но ако никой не желае да създаде с нея общо управление, това първото място не помага:

"Ясно е, че ще има коалиция, ясно е, че бъде много трудна. Важно е сега политическите субекти не само да ни дадат заявките си какво ще ни предложат, за да можем да избираме, но и да ни предложат с кога ще го правят".

Проф. Михайлова подчерта, че 47-ото Народно събрание ще бъде запомнено с първия успешен вот на недоверие на правителството:

"Ще бъде запомнено и с няколко акта по много важни въпроси за политиката на България, свързани с войната на Русия в Украйна и отношенията със Северна Македония. Там парламентът имаше своя принос".

По думите ѝ урокът, който не само този парламент, а други преди него не са научили, е, че стабилното законодателство изисква предварително свършена много работа и обществени обсъждания, оценка за въздействие:

"Това е сложна дейност и политическа, и експертна. Законодателството е политическа работа, но изисква и солидни познания. ... Да не се пускат в обръщение едни проекти за закони само за политическа пропаганда, а да са негодни и да трябва да се преработват на един или на друг етап".


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички