Неделя,

Горещ коментар за започналата политическа математика

От: Редакция -
5218
Горещ коментар за започналата политическа математика
A
A
A

"Едно и едно не прави две в политиката, но понякога пък събирането може да създаде ентусиазъм", това каза пред БНР проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право, бивш заместник-председател на Народното събрание, дългогодишен политик.

"Голямото дясно обединение не знам как точно ще се получи, защото кой как се идентифицира в политическото пространство е нещо, което е отворено като въпрос. Не съм сигурна, че тези заявки, които чуваме за обединение, всички са в дясното политическо пространство", коментира тя. 

Според нея е важно коя ще първата политическа сила на изборите, но ако никой не желае да създаде с нея общо управление, това първото място не помага:

"Ясно е, че ще има коалиция, ясно е, че бъде много трудна. Важно е сега политическите субекти не само да ни дадат заявките си какво ще ни предложат, за да можем да избираме, но и да ни предложат с кога ще го правят".

Проф. Михайлова подчерта, че 47-ото Народно събрание ще бъде запомнено с първия успешен вот на недоверие на правителството:

"Ще бъде запомнено и с няколко акта по много важни въпроси за политиката на България, свързани с войната на Русия в Украйна и отношенията със Северна Македония. Там парламентът имаше своя принос".

По думите ѝ урокът, който не само този парламент, а други преди него не са научили, е, че стабилното законодателство изисква предварително свършена много работа и обществени обсъждания, оценка за въздействие:

"Това е сложна дейност и политическа, и експертна. Законодателството е политическа работа, но изисква и солидни познания. ... Да не се пускат в обръщение едни проекти за закони само за политическа пропаганда, а да са негодни и да трябва да се преработват на един или на друг етап".


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията