Вторник,

Европейският мъж е дръпнал с 11 см за век

От: Failed to load user -
2997
Европейският мъж е дръпнал с 11 см за век
A
A
A

Лондон. Средният ръст на мъжете в Европа се е увеличил с внушителните 11 см от началото на 70-те години на 19-ти век до 80-те години на 20 век, което рефлектира подобрението в здравословното състояние на хората в региона, според ново изследване.

Обратно на очакванията, изследването сочи също, че средният ръст се е увеличил през периода между двете световни войни и Голямата депресия в САЩ, когато бедността, ограничените запаси от продоволствие и войните се очаква да повлияят отрицателно на височината на хората.

Бързият растеж се дължи на решението на хората да имат по-малко деца в този период, твърдят учените, според които по-малкият размер на семейството е свързан с увеличението на средната височина на хората, предаде Ройтерс.

„Увеличението на човешкия ръст е ключов индикатор за подобряването на средното здравословно състояние в популациите", каза Тимъти Натън, професор по икономика в британския университет в Есекс, който ръководи изследването.

Той каза, че доказателствата, които показват, че средният ръст на европейският мъж се е увеличил от 167 см на 178 см за малко над 100 години, предполагат среда на подобрено здравословно състояние и намаляване на болестите, „което е единственият и най-важен фактор, който тласка увеличението в средния ръст.

Проучването, публикувано в списание „Оксфорд Икономик Пейпърс", е на базата на анализ на данните за средната височина сред мъжете в 15 европейски държави на около 21-годишна възраст в периода от началото на 70-те години на 19-ти век до 80-те години на 20 век.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Ръст Европа Мъж

Още от категорията