Ел Ей - Сан Франциско само за 28 минути

Hyperloop изстрелва капсули с пътници и товари с 1220 км/ч

Ел Ей - Сан Франциско само за 28 минути | StandartNews.com

Лос Анджелис. Може ли разстоянието между Лос Анджелис и Сан Франциско да се вземе само за 28 минути? Все още не, но много скоро това ще е реалност. Благодарение на транспортната система на бъдещето Hyperloop. Концептуалният й модел бе бе представен във вторник от американския милиардер и новатор Илън Мъск. Системата ще изстрелва капсули с хора и товари през дълги тръби със скорост от 1220 км/ч. Разстоянието между упоменатите два града в САЩ е 560 км. То се взима за около 6,4 часа с автомобил и за 37 мин със самолет. От Ню Йорк до Пекин пък ще може да се пътува за някакви си 2 часа.

Според Мъск, който е основател и собственик на Tesla, SpaceX и PayPal, Hyperloop, ще е най-подходяща за среден тип разстояние. "Това, по мое мнение, е идеално решение за натоварената междуградска транспортна мрежа на разстояние до 1500 километра. Над това самолетът има по-голям смисъл. Около тази точка свръхбързият транспорт спира да бъде по-бърз и по-евтин", обясня той.

Системата ще ускорява капсули, всяка с широчина около 2 м, през тръби с ниско налягане. Капсулите няма да се движат на релси или колела, а на "възглавници" от въздух. Така триенето ще бъде максимално намалено. "Много ще наподобява пътуване в самолет - пътниците ще усетят първоначалното ускорение, но след това движението ще е незабележимо", добави Мъск.

Капсулите ще бъдат форсирани до почти свръхзвукова скорост от линейни електрически мотори - като тези в автомобилите Tesla. Основният източник на енергия ще бъдат слънчевите лъчи. Според милиардера има много голяма площ върху тръбите, която да бъде използвана за соларни панели.

Мъск предвижда Hyperloop като алтернатива на калифорнийския проект за високоскоростна влакова система, която ще струва около 70 млрд. долара. Той я смята за твърде скъпа, неефективна и бавна. Hyperloop линия, която свързва Лос Анджелис и Сан Франциско, ще струва около 6 млрд. и ще бъде много по-евтина за пътниците. Билетът за едно пътуване са очаква да струва 20 долара. Основните разходи ще бъдат за тръбите, които в Калифорния ще следват магистрала номер 5.

Тъй като капсулите са конструирани да бъдат много леки, транспортната тръба ще бъде монтирана над земята с помощта на пилони. Това ще намали строителните разходи, както и риска при земетресения. Системата ще бъде независима от метеорологичните условия и няма да нарушава спокойствието на хората, които живеят в близост до нея. Според Мъск създаването на демонстрационен модел на системата ще отнеме не повече от 4 години. Напълно работеща Hyperloop линия между Лос Анджелис и Сан Франциско пък ще стане реалност в следващите 7-10 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай