Доц. Стойчев пред Стандарт: Нинова повтори грешките на Костов

Общият електорат на ПП и ДБ е 350 000 души - каквото и да правят, не могат да го надскочат, казва политологът

Доц. Стойчев пред Стандарт: Нинова повтори грешките на Костов | StandartNews.com

* Не е изключено да видим колаборация на ИТН, Стефан Янев и ВМРО с подкрепата на президента, казва политологът доц. Стойчо Стойчев пред "Стандарт"

* Общият електорат на ПП и ДБ е 350 000 души - каквото и да правят, не могат да го надскочат

* Румен Радев е проруски само на думи, не съм видял по-лоялен натовски генерал от него 

* Управлението на държавата трябва да се гради на мостове, а не на това кой е номер 1

* В бг политиката един генерал струва колкото три госпожи

- Всички политици твърдяха, че трябва да има кабинет на всяка цена. В крайна сметка се видя, че никой не направи нищо, за да има кабинет. Защо?

- Аз винаги съм казвал, че е по-добре да не слушаме политиците, а да гледаме какво правят. "Продължаваме промяната" /ПП/ още преди връчването на мандата - на хепънинг ли, тиймбилдинг ли беше в Банско - са решили, че явяването на избори е по-добрата стратегия за тях, защото били във възходящ тренд. И условията, които поставиха, бяха Параграф 22 - да изберат Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, което няма как да стане докато той е министър в оставка.

Това беше предизвестен провал за Корнелия Нинова. А "лайфът" на Христо Иванов от петък просто ускори нещата. ГЕРБ се готвят отдавна за избори. Партиите работят за мобилизацията на твърдите си ядра, като разчетите им са за ниска избирателна активност като миналия ноември, когато тя бе 2,2 млн. гласа. Аз се надявам избирателната активност да се върне в нормални граници - за есенни парламентарни избори това е 3,5 млн. избиратели.

Това ще доведе до друг вид мнозинство в следващия парламент. Партиите може да са минимум 4, максимум 8, като всяко от тези числа е равно вероятно към настоящия момент. Управлението ще бъде отново коалиционно. Възможно е ситуацията от 2013 г. да се повтори, когато много партии бяха близо до 4-процентовата бариера и не влязоха. Тогава имаше само 4 партии в парламента, 25% от гласовете останаха неизползвани.

Всякакви калкулации в момента са спорни. Но на ПП са особено спорни, защото те нямат дори регистрирана партия. ГЕРБ и ДПС разчитат на гласове, които са проверени в избори. Но ПП делят един електорат с "Демократична България" /ДБ/. Затова е много важно как ще се явят - заедно или по отделно, и кой кого ще цака с преференциите.

Сега пред президента стои задачата да върне доверието в изборния процес и да гарантира провеждането на избори, в които повече хора да участват, за да се излезе от това странно положение - 2,2 млн. души да избират парламент. Така едно нормално управление не може да се излъчи, камо ли антикризисно или реформаторско. Зад тях са няколко хиляди души от центъра на София. С тази база не могат нищо да направят колкото и пари да изливат, какъвто и натиск да има отвън.

В крайна сметка се стига до този момент, в който дори и външният натиск е осъзнал кадровата си грешка и се е отдръпнал. През ноември, когато се смени мнозинството в горната и долната камара на американския парламент, ще станат ясни нещата и тук. 

Аз смятам, че ще имаме нова изненада на тези избори и тя ще е свързана отново с ПП. Но за разлика от миналата година, когато социолозите им даваха 5%, а те изкараха 15%, на тези избори от заявените сега 18, ще имат 5%. 

- А по-добър шанс ли биха имали заедно с ДБ?

- Общият електорат на ПП и ДБ е 350 000 души. Каквото и да правят - не могат да го надскочат. Резултатът на ПП през ноември беше функция от популярността на президента, защото той каза - това са моите хора. Тези гласове, които ги направиха първа политическа сила, са заради Румен Радев. Но тях сега няма да ги има. Останалите гласове, които ще делят с ДБ, са винаги максимално мобилизирани и ходят да гласуват. Ако отидат в двупартийния си формат, никаква периферия няма да мобилизират, най-много единият да потъне, да кажем ДБ. Ако отидат заедно на избори, ще  мобилизират максимално хората си, гласовете ще си отидат на правилното място.

Тогава обаче ДБ отново може да потъне, защото ПП ще ги изпреварят с преференции. Но таванът е 350 000 души. Аз нямам социологическа агенция, но гледам числата от изборите, а не прогнозните намерения. Давам на ГЕРБ около 600 000 гласа. Въпросът е колко по-малки формации ще успеят да влязат.

- Какво очаквате за "Има такъв народ" /ИТН/?

- Още преди 3-4 г., когато Трифонов тръгна да прави партия, аз казах: "Акулите ще изядат Слави по места". Остана без Плевен, без Русе. Въпросът сега е дали могат да направят ефективна коалиция с ВМРО, което вече се завъртя като интрига. ВМРО разполага с организации, с история, до миналата година бяха в управлението. ИТН имат популярни лица, медиен канал, което е много важно. Смятам такава коалиция за много жизнеспособна. Ако се присъедини и НФСБ, още по-добре. 

- Говори се и за Мая Манолова.

- Мая Манолова е токсична. Биха сбъркали, ако я вземат. Защото на всичкото отгоре Мая протестираше срещу управлението на ГЕРБ и Патриотите, какво прави сега с Патриотите? В ИТН има още живец, заедно с НФСБ и ВМРО биха направили нещо, което да привлича гласове.

То би имало и доста редуциращ ефект върху влиянието на Костадин Костадинов и "Възраждане". Този ефект е по-скоро консервативен - няма да има задявания с НАТО и Русия, ще се работи за запазването на българо-руските отношения такива, каквито бяха преди войната. Така се открива фронт да се привличат гласоподаватели. 

- А партията на Стефан Янев "Български възход" кой ще я припознае?

- Проруските хора, разбира се. С Костадин Костадинов ще бъде основната му битка. Много е важно какво ще бъде отношението на президента към тези субекти.

Защото аз не изключвам възможността президентът индиректно да удари едно рамо на ИТН. Като слушам говорителите на президентството, те малко или много защитават действията на ИТН. Защото президентът няма как да си прекърши езика и да подкрепи някой от т. нар. "статукво". Разривът с БСП е персонален с Корнелия Нинова. С ПП също е персонален. ДБ са фурнаджийска лопата - докато много го харесваха, изведнъж се обърнаха. Не останаха много опции за президента.

Като нищо можем да видим накрая някаква обща работа с ИТН, Стефан Янев, ВМРО. Тогава вече ще бъде ясно кои са фаворитите на президента и те доста солидно може да се вклинят.

Това, което няма да се случи, е Костадинов с ВМРО в една коалиция, защото те имат дългогодишна вражда. Президентът с него имаше някаква заигравка, беше извикал Костадинов на разговор през 2020 г. покрай протестите. 

Масовото схващане е, че президентът е проруски човек. Само че той е проруски на думи, но не и на дела. Като гледам какво прави, по-лоялен натовски генерал от него не съм видял досега. Президентът само на приказки е проруски и така върши идеална работа - обира проруските симпатии и ги вкарва в канавката. Това за американците е чудесно - най-големият ни конкурент е наш приятел. 

- Как ще се подредят партиите по брой гласове?

- Управлението на държавата трябва да се гради на базата на мостове, а не на това кой е номер 1. Защото и през април 2021-а ГЕРБ бяха номер 1, но видяхме какво стана - бламираха ги и ги вкараха в изолация.

Сега е важно да се работи за изграждане на мостове. И да се чака новият катарзис на Кирил Петков и Асен Василев. Защото през ноември те казваха - с вас сме, господин президент, а през април казаха - вие сте позор, господин президент. Днес казват - Бойко е мафиот, утре ще кажат - Бойко е спасителят на България.

ГЕРБ в коалиция с ДПС няма да влезе. И отново на най-гласовитите десни лидери ще им се падне нелеката задача да обясняват защо Бойко Борисов е "търпим партньор".

Това е един "абсолютен литмус"* накъде духа вятърът. Изведнъж Бойко Борисов ще се окаже търпим коалиционен партньор в едно управление, което трябва да спаси България и да я държи на страната на доброто, за да не падне в лапите на Путин - ако слушаме риториката на Христо Иванов.

Кирил и Асен ще се покрият и т.н. Но пак казвам - ако имат някакво смислено парламентарно присъствие, защото тези 350 000 гласа при 3,5 млн. избиратели правят 10%, което е 25-30 депутати общо за ПП и ДБ - много по-малко от сегашното им присъствие.

Но ако ГЕРБ и Патриотите си направят работещо мнозинство, изобщо няма да стигнат до тези хора. Това ще е коалиция на предвидимостта.

- Как ще се развие ситуацията с БСП?

- БСП се сбогува с участието си във властта. Риториката на Корнелия, че щяла да държи ГЕРБ извън властта - кого ще държиш с 10 човека? Тя направи столетницата за посмешище на стари години. Вместо да връща хората, когато искаха да се върнат - като Румен Петков, тя ги остракира. Остракира Кирил Добрев. Това са хора, които персонално я застрашават като лидер на БСП, но не застрашаваха БСП като фактор.

БСП успя от 1997 г. да остане в политиката именно на базата на това, че петнайсетина леви партийки бяха в "Коалиция за България" и на всеки от председателите му беше осигурено депутатско място. Това държеше лявото обединено на фона на разпадащото се дясно и постоянното роене на партии.

Корнелия Нинова не запази тази уникална формула, за която винаги сме хвалели предишните председатели Станишев и Миков, а направи точно обратното и повтори грешките на Иван Костов. Като председател на СДС след 2001 г. той започна да отлюспва, докато накрая докара партията дотам, че не можа да влезе в парламента. Това прави сега Корнелия Нинова.

- Тя ще мине ли 4-процентната бариера, все пак има твърд електорат?

- Тя има твърда свита от млади протежета, които й осигуряват оставането в партията. Но електората го е загубила.

Защото червените баби гласуват за президента. Ако Румен Радев по-активно намекне на тези хора, че си е взел поука, няма да са Кирчо и Асенчо, ще са проверени, наши хора, генерал Янев - червеният електорат ще гласува за генерал Янев, "нашия генерал".

Това са много важни символи в българската политика. Един генерал винаги струва колкото три госпожи, независимо какви са те. Корнелия Нинова в сегашната структура на БСП си отвори пробойни. Какво ще стане в Перник - бастион на БСП? Тя има конфликт и с кмета, и с областния шеф на БСП. В Русе какво се случва? Това са младите кадри на БСП, които не ги е подпирала тя, те не дължат на нея лоялност. Лоялност й дължи Божанков. Само че той няма въздействие върху електората. Електорално въздействие имат Кирил Добрев, кмета на Перник, на Русе. 

*литмус - нова дума в българския език, измислена от Кирил Петков     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай