Събота,

До 2025 г. технологии се грижат за здравето ни (ВИДЕО)

От: Администратор -
1205
До 2025 г. технологии се грижат за здравето ни (ВИДЕО)
A
A
A

София. Персонални терминали следят здравето ни, дозират лекарства и ни съветват за хранителен режим според нуждите на тялото - звучи като научна фантастика, но тези технологии могат да са на разположение на всеки от нас до 2025 г., показва проект на Върджин Медиа и Future Laboratory. 

И в момента голяма част от работата се върши чрез "умни" персонални устройства, свързани в мрежи - от автоматизирани производства през персонализирани заявки за логистика и спедиция, до онлайн търговия на дребно и всичко по средата. Съвременното поколение не би могло да организира личния си живот и развлеченията без социалните мрежи и разнообразните приложения на смартфона и таблета.

Изследователският проект чертае логичното продължение на технологичното развитие в сферата, в която то в момента изостава, а е най-важна за всеки един от нас - здравеопазването. След като съвременните технологии могат без човешка намеса да измерят складови наличности и да дадат адекватна заявка към доставчик, защо да не могат плочките в банята да изчислят колко вода трябва да изпием днес, за да не се дехидратираме, или огледалото да отмерва времето за миене на зъбите, докато ни напомня задачите в календара за деня... Видеото по-долу показва как с развитието на компютрите, които използваме днес, ще можем да дозираме лекарствата си според прогреса на лечението, да имаме личен лекар на разположение по 24 часа в денонощието, без да чакаме на опашки и без дори да излизаме от дома си, или да запазваме час онлайн при лекар или зъболекар. 

Всичко това може да изглежда фантастично, но според учените е напълно възможно да се постигне в следващите 10 години. Все пак, през 2003 г. не сме си представяли, че всеки от нас ще носи в джоба си стотици часове музика, карта на света с улици, снимки, разписание на транспортните средства и сателитна навигация, връзка с хиляди приятели и непознати по целия свят и новини в реално време кой от тях къде е вечерял, кой филм е гледал току-що и какво смята за тази дреха, която поръчваме онлайн. Движенията на борсите и финансовите пазари, дневник с тренировките и диетата, кои групи свирят в клубовете наоколо тази седмица - всичко това и още много се намира на устройството с размер на длан, което почти всеки вече може да си позволи. Естествено е тези технологии да бъдат впрегнати в полза на това, което остава най-важно за всеки един човек, колкото и да се развива науката - грижата за здравето. 


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията