Деца ще рисуват под открито небе на Шипка

Деца ще рисуват под открито небе на Шипка | StandartNews.com

Стара Загора. 27 рисунки от детския художествен пленер – съвместна инициатива на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа" и школата по изобразително изкуство „Артлиния" – Казанлък, ще бъдат направени върху пана и подредени в изложба. Откриването ще бъде на 23 август, в пространството от западната част на Паметника на Свободата. Изложбата е под наслов „Шипченска епопея". Тя ще бъде експонирана под открито небе и по време на кулминацията на честванията на 24 август.

Изложението „Оръжието на Българската Свобода", което ще бъде представено на казанлъчани на 21 и 22 август, се организира от Община Казанлък със съдействието на РК „Традиция – 23 Пехотен Шипченски полк" – Казанлък. Автентични оръжия, използвани по време на Руско-турската Освободителна война и униформи на опълченци, ще бъдат показани на ул. „Искра".

Петото мемориално планинско бягане „Шипченска епопея", организирано от Българската федерация по лека атлетика и Организационен комитет с председател кмета на град Шипка Стоян Иванов, се провежда под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Планинското бягане стартира пред храм „Рождество Христово" към Шипченски манастир в 10.00 часа. Записването на желаещите да изминат трасето от храма до Паметника на Свободата на връх Шипка ще стане от 9.00 до 9.30 часа. По традиция първите трима пристигнали на върха ще бъдат отличени съответно със златен, сребърен и бронзов медал, а всички участници ще получат възпоменателни медали.

Третият лъч на туристическите походи, които стартират на 24 август, е с маршрут Храм „Рождество Христово" – вр. Шипка. Той е организиран от Община Казанлък и Туристическо дружество „Орлово гнездо" – Казанлък. Желаещите да се включат в похода трябва да бъдат в 8.00 часа на 24 август пред храм „Рождество Христово" при Шипченски манастир.

За гражданите, желаещи да участват в тържествата на връх Шипка, са осигурени автобуси, които тръгват в 9:30 часа пред хотел „Казанлък". Цената на еднопосочен билет е 3 лева, а на двупосочен – 4 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай