Сряда,

Дават старт на Нобеловата седмица

От: Администратор -
3232
Дават старт на Нобеловата седмица
A
A
A

Стокхолм. Началото на Нобеловата седмица ще бъде обявено днес с оповестяването на носителя на Нобеловата награда за физиология или медицина днес в Стокхолм.

Носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат обявени на 8 октомври, за химия - на 9 октомври, за мир - на 11 октомври, а за икономика - на 14 октомври. Все още не е известна датата, на която ще бъде съобщено името на тазгодишния носител на Нобелова награда за литература.

По желание на Алфред Нобел (1833-1896) наградите, носещи неговото име, са за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир. Присъждат се от комисии, излъчвани от Шведската кралска академия на науките - за физика и химия; от Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм - за физиология или медицина; от Шведската академия по литература - за литература.

Петчленен комитет, избран от норвежкия парламент, присъжда наградата за укрепване на мира. През 1968 г. е учредена Нобелова награда и за икономически науки, финансирана от шведската национална банка.

Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. - пет години след смъртта на Алфред Нобел. Церемониите в Стокхолм и Осло, на които отличените получават наградите си, по традиция се насрочват на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел.

Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и парична сума. От миналата година заради финансовата криза паричната й равностойност е намалена с 20% до 8 млн. шведски крони (1,2 млн. долара).


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията