Петък,

Дават старт на Нобеловата седмица

От: Администратор -
3123
Дават старт на Нобеловата седмица
A
A
A

Стокхолм. Началото на Нобеловата седмица ще бъде обявено днес с оповестяването на носителя на Нобеловата награда за физиология или медицина днес в Стокхолм.

Носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат обявени на 8 октомври, за химия - на 9 октомври, за мир - на 11 октомври, а за икономика - на 14 октомври. Все още не е известна датата, на която ще бъде съобщено името на тазгодишния носител на Нобелова награда за литература.

По желание на Алфред Нобел (1833-1896) наградите, носещи неговото име, са за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир. Присъждат се от комисии, излъчвани от Шведската кралска академия на науките - за физика и химия; от Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм - за физиология или медицина; от Шведската академия по литература - за литература.

Петчленен комитет, избран от норвежкия парламент, присъжда наградата за укрепване на мира. През 1968 г. е учредена Нобелова награда и за икономически науки, финансирана от шведската национална банка.

Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. - пет години след смъртта на Алфред Нобел. Церемониите в Стокхолм и Осло, на които отличените получават наградите си, по традиция се насрочват на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел.

Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и парична сума. От миналата година заради финансовата криза паричната й равностойност е намалена с 20% до 8 млн. шведски крони (1,2 млн. долара).


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички