Събота,

Дарът, който разкъса момчето от село Рупча

От: Стела Стоянова -
4319
Дарът, който разкъса момчето от село Рупча
A
A
A

Тече, всичко тече - и заедно с момчето от нашето детство самото ни детство изтече отвъд оня бряг, който уж времето нямало. Изтече със задължителните трафарети, че в момента Иван Ласкин си пие питието някъде горе заедно с Чочо и Андрей Баташов, или пък играят заедно нещо си в небесния театър. И с всички дежурни заигравки, които редакциите са приготвили предварително, в случай, че известен човек си отиде от този свят преждевременно /Как пък всички телевизии пуснаха една и съща епитафия на Ласкин и не промениха дори и дума/. Текстът от песничката на филма "Васко да Гама от село Рупча" бе споделян толкова пъти в социалните мрежи, че вероятно дори и създателката му тогава, поетесата Миряна Башева, не се е надявала какво попадение ще направи години по-късно. Защото да - някои неща изтичат отвъд брега на времето, а някои момчета си остават Магелановците на детството ни, когато сме откривали острови. Островите, които по-късно се оказват призрачни 

и на тяхно място се настаняват разочарованието, безверието, отчаянието 

Всичко онова, което кара по-крехките като душевност хора да потърсят спасение в също толкова призрачния остров на алкохола, от чиито сирени отърване няма.
Онова, което ме порази, бяха коментарите, свързани с пиенето на Иван Ласкин - от крайно негативните "Всички алкохолици са сган", до крайно опоетизиращите алкохолизма като на Калин Терзийски, с когото никога не мога да се съглася, въпреки че разбирам какво го е провокирало да го напише и да набута в един дрийм тийм и Керуак, и Чочо, и Ласкин, и себе си. 
Антъни Хопкинс, който също в годините е бил подвластен на алкохола, миналата година заявява в интервю, че алкохолизмът е дар, който може да обуздае гнева ти, но е и нещо, което може да те разкъса на парчета. Хопкинс е от хората, които правят най-хубавите си роли в годините, когато отказва алкохола, но познава неговото "право и опако" и е успял да превърне пиенето си в дар именно благодарение на отказа от него. Мнозина други не успяха и е жалко, че не го направиха. Никой не иска и не е искал това от тях. Пиещите хора са много особена порода- те 

никога няма да направят най-добрата си роля, ако не е магията на алкохола 

и след това пак няма да я направят, защото няма да уцелят мярката и да спрат навреме. Тяхната чувствителност и мярката им за света не се измерват в грамове, но именно грамовете са препъни-камъкът им към онова уж по-добро, по-спокойно, по-тривиално настояще, което те по малко искат и по малко презират. Те не се побират в рамки и затова никой не си прави труда да ги мери - както написа в един великолепен текст Касиел ноа Ашер, това са "трудните актьори". А и не само актьори. Те са трудните обитатели на света.
Което обаче не означава, че задължително всеки талантлив човек трябва да бъде алкохолик и всеки алкохолик непременно е талантлив и екстраординерно мислещ, както напоследък се опитват да ни внушат с някои публикации.
Моля Ви, нека скърбим за Иван Ласкин, за Чочо, за Баташов /първите двама отишли си на 48, а последният - едва на 45/, без да обграждаме алкохола с излишен ореол. Десетки деца, искащи да бъдат неординерни и мечтаещи за слава, очакват точно това. Лесното решение, което да те накара да се почувстваш един Магелан, намерил острова си. Алкохолизмът е точно това, което пише за него в медицинските справочници - заболяване. Немилостиво, понякога непожалващо и близките. А талантът е талант - той няма нищо общо с пиенето, просто за жалост то понякога прекратява нечий полет твърде рано. 
Поклон пред Иван, той беше голям не защото пиеше!


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията