Чуков: Терорът в Шри Ланка отговор на Нова Зеландия?

Навлизаме в нов етап на радикализация, обект на която са религиозните символи, каза професорът арабист

Чуков: Терорът в Шри Ланка отговор на Нова Зеландия? | StandartNews.com

Терорът в Коломбо може да се разглежда и като отговор на атаките от Нова Зеландия, когато на 15 март в град Крайстчърч бяха атакувани две джамии и загинаха 40 души. Мнението е на арабиста проф. Владимир Чуков, който бе гост в "Добро утро, Българя", пише dir.bg. По думите на професора, атентатът в Шри Ланка може да се нареди сред най-кървавите след  Втората световна война.

Навлизаме в нов етап на радикализация, обект на която са религиозните символи, каза още арабистът. Въпреки поредното трето уверение за превземане на последния бастион на "Ислямска държава", вчера официално групировката е поела отговорността за терористичен акт в Риад, обясни той и добави, че сме далеч от момента, в който идеологията на ИД ще бъде победена.

Много са факторите, които влияят за появата на радикализъм в иначе спокойната азиатска държава през последните десет години - Шри Ланка, коментира проф. Чуков.

"Някои от световните експерти директно обясняват това, което се случва спрямо християнските религиозни символи, с онова, което ние видяхме в Нова Зеландия. Дори, ако си спомняте, в един от предизборните митинги на държавен глава на наша съседна държава, от президент беше изречена фразата "Те ще си платят". Нещо, което е недопустимо в контекста на тези кървища, които видяхме в двете джамии в Нова Зеландия. Така че нещата не трябва да се подценяват. Този, който ги подценява, бърка", каза той.

Владимир Чуков обясни, че най-вероятно зад случилото се в Шри Ланка стоят завърнали се джихадисти от Сирия. Според декларация на сирийските кюрди в техните затвори се намират около 6 000 джихадисти от 50 държави. На територията на нашия континент има 54 такива страни, добави арабистът.

Проф. Чуков каза още, че не се дава точен списък на нациите, излъчили радикализирани лица, които са в кюрдските затвори, но трябва да се мисли в тази посока.

Взривовете в църковни храмове и хотели говори за различен почерк на нападателите, обясни арабистът. "Спомняте си, че преди години се търсеше масовият ефект - максимален брой хора да бъдат убити, но в същото време в комбинация с атака на религиозни символи - това вече носи нещо специфично дори по отношение на Шри Ланка. Отделно трябва да кажем, че е атакувана и официална институция - загинали са трима полицаи и то, забележете, че камикадзе е бил човекът, който е атакувал сградата, в която са били тримата полицаи. Имаме съчетаване на 3 стила, които до този момент бяха реално видими отделни атаки, отделни терористични актове в миналото и в отделни държави", каза той.

Проф. Владимир Чуков коментира още, че въпреки игнорирането на напрежението между радикалните групировки по света, терористичните събития трябва да се обвържат с тях, които се оказват и печеливши след подобни нападения. На фона на уверенията, че тероризмът е победен, можем да станем свидетели и на последващи случаи на саморадикализация, смята арабистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай