Чаровната Кейт Бланшет в цифри

Чаровната Кейт Бланшет в цифри | StandartNews.com

Кейт Бланшет е музата на Уди Алън - предимство, след което никоя актриса не е същата. Актрисата грабна "Златен глобус" за най-добра женска роля в "Син жасмин", в който Алън експериментира с уханията с хумор и финес. А това, че остана без номинация за "Оскар", разгневи на макс феновете. Ето как изглежда в цифри животът на една от най-обичаните холивудски актриси.

Катрин Елис "Кейт" Бланшет e родена на 14 май 1969 г. в Айвънхоу, предградие на Мелбърн, Австралия.

Майка й е имотен предприемач, а баща й старшина от американския флот, който по-късно работи като рекламен администратор.

Когато е на 10 години, Бланшет губи баща си - сърдечен удар. Бях "отчасти екстроверт, отчасти дама, останала без кавалер."

Има брат и сестра. Брат й Бобо е софтуерен инженер, а по-малката сестра Женевиев работи като театрален дизайнер.

Кейт завършва гимназия в Методисткия дамски колеж, където развива актьорската си страст.

На 18-годишна възраст отива на ваканция в Египет. Гост в нейния хотел в Кайро я пита дали иска да бъде статист във филм. На следващия ден Кейт се озовава в тълпа, даваща овации на американски боксьор, губещ от египтянин във филма "Кабория".

Макар и с малка роля на статист, Бланшет вече придобива увереност в силите си. Връща се в Австралия и се мести в Сидни, където учи в Националния институт по театрално изкуство.

Първата голяма роля на Кейт на сцената е заедно с Джефри Ръш в пиесата на Дейвид Мамет "Олеана". За нея тя получава Наградата на критиците в Сидни.

През 1994-5 г. играе Офелия в акламираната продукция на Хамлет на театралната Company B в Сидни, отново заедно с Ръш.

Бланшет прави международния си филмов дебют в поддържаща роля като австралийска медицинска сестра, пленена от японците през Втората световна война - във филма "Път към рая".

Първата й главна роля е като Лусинда Лепрастие в продукцията на Джилиан Армстронг "Оскар и Лусинда".

Носител е на "Оскар" за поддържаща женска роля, две награди "Златен глобус", две награди БАФТА, както и награда за най-добра актриса на 64-тия венециански международен кинофестивал.

"Вог" я поставя в ПЪРВАТА ТРОЙКА на най-добре облечените жени в света.

Щастливо омъжена е за Андрю Ъптън, от когото има ТРИ деца.

Тайната на красотата й са редовни процедури по акупунктура, както и никакви откази на всяко желание за сън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай