Чанти за милиони

Диаманти, злато и крокодилска кожа надуват безумно цените

Чанти за милиони | StandartNews.com

Историята на чантите датира от 150 години, но все още не може да се отговори на въпроса защо жените толкова много ги обичат. Модата им започва в края на деветнадесети век, но около 1920 г. те стават важен елемент от гардероба на всяка уважаваща себе си дама.

"Луи Вюитон" са първият производител на дизайнерски чанти и след тях много други се втурват в бизнеса, виждайки добра възможност да натрупат пари от превръщането на обикновен артикул в ценна вещ на фантазии и мечти. Оттогава жените са готови да плащат безумни суми заради "нещото", в което носят вещите си.

Най-скъпата чанта се нарича "1001 нощи" и е дело на модна къща House of Mouawad. Струва 3,8 милиона долара и е

записана в рекордите на Гинес

Десет занаятчии са работили по нея в продължение на общо 8800 часа, за да инкрустират 4517 диаманта - 4356 безцветни, 105 жълти и 56 розови, общо 381 карата. Следват я творенията на "Ермес" и "Луи Вюитон". Те делят върха. Прочутият модел "Бъркин" от крокодилска кожа струва 120 хиляди долара, когато е с диаманти по катарамата. Японската дизайнерка Гинза Танака има своя версия - за 1,9 милиона долара, направена от платина, като диамантите върху нея са повече от 2000. Крушовидният по средата е 8 карата и може да се носи отделно като колие.

Сред най-популярните произведения на "Вюитон" са чантите Speedy, NeverFull и Noe. Марковите продукти обаче са сред най-фалшифицираните. Всъщност около 18% от фалшивите стоки в Европа са имитации на класиците. Компанията се опитва яростно да се съпротивлява на ментетата и

дори даде Бритни Спиърс на съд

за това, че в неин клип е използван техен продукт, който няма общо с оригинала. Съдът оневини Спиърс, но наложи солидна глоба на MTV и на продуцентската компания Sony BMG във връзка с клипа.

Tribute рatchwork струва 45 000 долара, но това не попречи на критиците да я нарекат грозна. Това е една от най-скъпите чанти на всички времена. Само 24 броя от нея са изработени в света. Направена е от части от други чанти на фирмата. Идеята е да се направи комбинация от множество малки върху една голяма. Верижката й е златна. Тази година дори София Копола създаде нова колекция чанти за "Луи Вюитон" под името SC - нейните инициали. Моделът на актрисата режисьор се харчи за около 300 долара. Той е заоблен, с две къси дръжки и напълно изчистен от детайли. Този сезон SC е освежена с ярки цветове и с ново попълнение - дълга дръжка. София беше поканена от творческия директор на френския гигант Марк Джейкъбс. Той обаче прави последната си колекция за марката тази пролет. Произведенията на Марк са наистина сред най-скъпите. Неговата виолетова чанта "Каролин" от крокодилска кожа струва 38 000 щатски долара.

Безспорен фаворит в цените и качеството е Лана Маркс. Дизайнерката пуска всяка година по една чанта "Клеопатра". Някои от тях достигат 250 хиляди долара - като тази,

която носеше Хелън Мирън

на оскарите през 2007-а. Лана позволява само една звезда на година да се кипри с нейните продукти от крокодилска кожа, обсипани с диаманти. Обикновено това става на гала вечерите от най-висша класа като оскарите.

"Шанел" също предлагат скъпарски торби. Чантата Diamond forever струва 260 150 долара, а по света има само 13 копия. По нея има 334 диаманта и 18 карата бяло злато. Дръжките й също са от бяло злато и платина, а основната част е от бяла крокодилска кожа.

Разбира се, за някои милиардерски съпруги 13 бройки са много. За това дизайнерите предлагат и уникати. Като Gadino на Hilde Palladino - с 39 диаманта, гарнирани с бяло злато. Цената й е 38 470 долара. Единствен е и моделът на Leiber рrecious във формата на роза. Джудит Лейбър е популярно име, познато с дизайна на впечатляващи, инкрустирани с кристали чанти. Точно тази е инкрустирана с 1016 диаманта, розови сапфири и турмалини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай