Бяха открити останки от неизвестен вид динозавър

Бяха открити останки от неизвестен вид динозавър | StandartNews.com

Учени намериха останки на странен рогат динозавър в югозападната част на САЩ, съобщи американското списание Proceedings. Неизвестното досега животно, наречено от учените „Назутоцератопс титузи" (Nasutoceraptops titusi), влиза в групата на трицератопсите, които са се хранили с растителност. За разлика от тях 5-метровият звяр е бил с много голям нос и изключително дълги рогове. Палеонтолозите споделят, че никога досега не са виждали нещо подобно.

Находката, открита от учените, е сравнително запазена – черепът на динозавъра е открит почти цял. Той има огромен носов израстък, много дълги два рога, разположени над очите, и масивна кост в основата.

„Извънгабаритната муцуна вероятно няма нищо общо с острото обоняние, тъй като обонятелните рецептори са разположени допълнително към задната част на главата, близо до мозъка и функцията на тази странна черта остава неясна", заяви авторът на изследването Скот Симпсън от Университета на Юта в САЩ.

Предполага се, че новооткритият динозавър е живял в топлия и дъждовен свят по време на геологическата прародина на Северна Америка през периода Горна креда преди около 75 млн. години.

Доктор Марк Ловин от университетаи природо-историческия музей в Юта разказа пред БиБиСи: "Този динозавър напълно ни изуми, никога не бихме предположили, че представител на тази група може да изглежда така".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай