Баш майстори разпускат в Терзийско

Баш майстори разпускат в Терзийско | StandartNews.com

Село Терзийско, недалеч от Троян, се слави с чудната си красота. Къщите извън центъра са пръснати сред поляните и горите на Стара планина. Приказният пейзаж, на покрива на който е кацнал връх Ботев, е привлякъл тук малка артколония.

Венцеслав Кисьов дълго обикалял България в търсене на къща. Накрая актьорът се влюбил в 100-годишна съборетина тук и я купил, макар че до нея се стига по тесен път. Съпругата му, актрисата Калина Попова, разказва, че когато спазарили къщата, тя била килната на една страна, аха да падне. Изправили я с крикове, потегнали я, запазили едновремешния й вид. Старали се предметите от съвременния бит да не влизат в противоречие със старото огнище, например. Плевнята преустроили на барбекю. Венци обичал да пише стихове и да коси тревата в двора. Това е неговото "бягство в рая". "Тишината, хладните вечери, изпълнени с тихите приказки и усмихнатите лица на приятелите ми дават това, което ме кара да се чувствам пълноценен човек", каза преди време ексшефът на театър "Сълза и смях".

На централната улица в селото е дядовата къща на Аня Пенчева. Тя, съпругът й Ивайло и сина им Ангел идват при всеки удобен случай. Аня води и гости - главно колеги. Бившият й съпруг Сашо Диков и дъщеря им Петя също отсядали понякога в къщичката.

В планинския град Априлци пък вили имат футболните легенди Наско Сираков, Борислав Михайлов и Емил Костадинов. Комплексът е опасан с висока 5-метрова ограда. Мястото е непристъпно, ако бъде хлопната голямата порта, до която дежури портиер. Той и служителка казват, че поддържат имота в отсъствието на стопанина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай