Барселона се кланя на Алберт Адриа

Майсторът променя храната до неузнаваемост

Барселона се кланя на Алберт Адриа | StandartNews.com

Барселона. Алберт Адриа е един от най-ангажираните и най-добри главни готвачи в Барселона. Той е брат на Феран Адриа - факира, който създаде най-известния испански ресторант "Ел Були", спечелил четири последователни години първо място в класацията на "Сан Пелегрино" за 50-те най-перфектни кръчми в света. Именно Алберт отговаряше за десертите в уникалната обител на изисканата кулинария, но оттогава вече е излязъл от сянката на батко си.

В момента се занимава с три ресторанта в каталунската столица, истински горещи точки - Tickets, 41 Degrees и Pakta. Разработва и още три нови проекта - мексикански ресторант, коктейл бар и вермут бар. Жонглирането между всички тези неща е толкова трудно, колкото да си осигуриш резервация в някое от неговите заведения. За щастие по-младият Адриа се справя перфектно. Кръчмите и жилището му са на една ръка разстояние.

Брат му Феран често беше подлаган на критики заради разбиването на нормите в традиционната гастрономия със своята "деструктурирана" кухня. Типичното меню представляваше дефиле от около 40 малки ястия на цена от 250 евро на човек или 330 евро с виното. По-малкият, Адриа, също не се задоволява с правила. Книгата му "Натура", която е по-скоро луксозен каталог на уникалните му творения, е вдъхновена от природата и елементите в естествена среда. Отхвърля класическите форми на ястията и прегръща структури, които приемаме за даденост.

Той взема нещо установено и го преобръща с главата надолу. Блюдата му привидно имат формата на роза, банан, но не са. "Рисува" черен трюфел, направен от сладолед и обвит в пандишпан от черен сусам. Сервира ягода, но от ягодов шербет и желатин. Алберт пресъздава природата, проучва какви са възможностите на храната, постоянно измисля нещо ново, съзнателно променя и замества вече направеното. Пандишпанът му става готов за 32 секунди от бадемово брашно, захар с белтък. Слагайки го в пластмасова чаша с дупки отдолу, го пъха в микровълновата фурна за половин минута. Готово е и изглежда леко като сняг. Нарича изкуството си молекулярна гастрономия, която е непреднамерена, инстинктивна.

Последното нещо, за което той се притеснява, е закуската. Но все пак като най-важното ястие за деня никога не я пропуска, като се придържа към рутинните си навици. Става около 10 часа сутринта, защото не си ляга преди 3 или 4. Ресторантите в Испания работят поне до 1 и 30. Така че Адриан се прибира у дома си към два часа, но преди да си легне, гледа новините. Започва деня си отново с новини и едва след това става от леглото. Тогава включва телефона си и закусва. Първото му ядене за деня винаги е плодове, най-често ананас и банани. "Ябълките са скъпи, а крушите не са толкова добри, когато не са в сезон, а не мога да ям портокали. Хапвам и малко кисело мляко. А след това задължително кафе - двойно еспресо с мляко", разказва готвачът. Понякога си приготвя и малки сандвичи от франзела с домати и шунка. Опитва да не яде много не само защото му се доспива, но и защото след това, когато отиде в ресторанта, трябва да опита всичко, което подчинените му са приготвили.

Макар и "Ел Були" да беше затворен през 2011-а, марката и легендата продължават да работят. Той ще се прероди през 2014 година под формата на фондация или културен център, който ще се съсредоточи върху създаването и изучаването на нови кулинарни техники и в търсенето на уникални вкусове. Въпреки планетарната си слава заведението носеше годишни загуби от половин милион евро, според признанията на собственика му. За да компенсира загубите, Адриа пусна в продажба разнообразни продукти с логото на ресторанта, като кухненски аксесоари, зехтини, прибори за хранене. "Ел Були" се превърна в чудовище, което трябваше да бъде укротено и преобразувано", обясни тогава Адриа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай